marți, 30 iunie 2020

Ce este educația online?

prof. înv. primar Ioana NEGRUȘERI,
prof. înv. primar Diana SARCA-GRIGA,
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița

 

Lumea digitală câștigă tot mai mult teren în viața adulților dar și a școlarilor, de aceea societatea trebuie să fie capabilă să creeze oportunități de accesare a acestei forme de comunicare.

Învățarea activă angajează capacitățile productiv-creative, operațiile de gândire și imaginație, apelează la structurile mintale și la cele cognitive de care elevul dispune și de care se folosește în producerea noii învățări. Metodele pe care ne bazăm trebuie să mobilizeze efortul psihic și fizic al școlarului, interesele și dorințele de cunoaștere, inițiativă, motivație. Elevul gândește, depune un efort de reflecție personală, i se oferă posibilitatea de a afla și singur cunoștințele înțelegându-le, stocându-le și aplicându-le în mod personal, cercetează și redescoperă adevărurile și nu reproduce mecanic materialul predat de cadrul didactic.

Rolul profesorului este de a organiza învățarea, de a susține efortul elevilor și de a nu lua asupra lui, integral sau parțial, această strădanie. Se subînțelege că metodele activ-participative sunt mai dificil de aplicat în practică și din acest motiv necesită o muncă mai atentă și diferențiată. Astfel promovarea lor necesită o schimbare de atitudine din partea profesorului și, prin ea, o transformare a conduitei, la proprii săi elevi. Implementarea acestor instrumente didactice moderne presupune un cumul de calități și disponibilități din partea cadrului didactic: receptivitate la nou, adaptarea stilului didactic, mobilizare, dorință de autoperfecționare, gândire reflexivă și modernă, creativitate, inteligența de a accepta noul și o mare flexibilitate în concepții.

Strategiile didactice interactive promovează o învățare activă, implică o colaborare susținută între elevi care, organizați în microgrupuri, lucrează împreună pentru realizarea unor obiective prestabilite. Cadrul didactic plasează accentul nu pe rolul de difuzor de mesaje informaționale, ci pe rolurile de organizator, facilitator și mediator al activităților de învățare.

Avantajul lecțiilor on-line constă în faptul că pot fi accesate oricând și oriunde pentru oricare elev care are acces la un calculator și la internet. Elevii și profesorii pot să interacționeze on-line fără a fi prezenți în același loc, timpul nu este determinat ca într-o sală de curs, programul fiind mult mai flexibil, elevii pot accelera procesul de învățare sau îl pot încetini.

De asemenea, implicarea emoțională este un factor de luat în seamă pentru elevii emotivi. Aceștia au posibilitatea de a prezenta mai multe informații fără a mai fi implicați emoțional, cei introvertiți având posibilitatea de a fi mai activi din mai multe motive înlăturându-se inhibiția cauzată de diferiți factori de stres. Astfel, elevii au mai mult timp pentru dezvoltarea cognitivă, pentru adaptarea, corectarea și prezentarea ideilor fără distractorii prezenți uneori în sala de clasă.

Utilizarea TIC în educație contribuie într-o mare măsură la îmbunătățirea rezultatelor învățării, crește calitatea procesului didactic, având valențele benefice în predarea, învățarea sau evaluarea disciplinelor școlare și pregătește tânăra generație pentru diferitele domenii de activitate care apar în societatea contemporană.

 

Bibliografie:

  1. Cucoș, C.. (2008). Teoria și metodologia evaluării. Iași: Editura Polirom.
  2. Joița, E.. (2007). Formarea pedagogică a profesorului. Instrumente de învățare cognitiv-constructivistă. București: E.D.P.
  3. http://www.elearning.ro/predare-si-invatare-cu-suportul-resurselor-web
  4. https://www.link-academy.com/invatarea-prin-internet

marți, 9 iunie 2020

Scrisori de mai, la post restant!

prof. coord. Ionela NUȘFELEAN și Iulia ISTRATE

Palatul Copiilor Bistrița

 

Proiectul educațional regional Scrisori de mai, ediția a VI-a, derulat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj și Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu alte instituții culturale, a avut momentul culminat în luna mai a acestui an.

Activitatea principală a proiectului a constat într-o competiție literară și artistică. Tema acesteia a reprezentat-o scrierea și ilustrarea plastică sau digitală a unei Scrisori. Cei mici au creat Scrisori către un personaj din „Aventurile lui Cepelică”, de Gianni Rodari. Elevii de gimnaziu, pornind de la un motto blandian, au scris și ilustrat o Scrisoare Poetei Ana Blandiana. Liceenii, inspirați de fragmente din cartea „O călătorie spre marea interioară” a scriitorului Romulus Rusan, au adresat o Scrisoare către marea interioară.

La Concursul Regional literar și artistic Scrisori de mai, ediția a VI-a, s-au primit peste 90 de Scrisori: din Statele Unite ale Americii, Italia, Republica Moldova și din 9 județe ale României (Bacău, Cluj, Constanța, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Bistrița-Năsăud).

Însă au apărut unele probleme în desfășurarea tuturor concursurilor educative din anul acesta. Ministerul Educației și Cercetării a dat un ordin, 4304 din 21 mai 2020, prin care se anulează activitățile educative/ competițiile care nu s-au derulat până la data suspendării cursurilor școlare.

În aceste condiții, am fost nevoiți, din păcate, să nu ducem până la capăt proiectul Scrisorilor de mai, să nu îl finalizăm precum era preconizat, la sfârșit de mai, am fost nevoiți să întrerupem (deocamdată) derularea competiției literare și artistice.

Sperăm să survină noi reglementări favorabile, care să permită finalizarea competițiilor educative (măcar a celor derulate online) și, implicit, încununarea Scrisorilor de mai.

S-au făcut demersuri spre Ministerul Educației și Cercetării pentru a se reveni cu specificări suplimentare legate de desfășurarea competițiilor educative online și este posibil să se dea un nou ordin ministerial oportun în acest sens.

Dacă se va primi unda verde pentru finalizarea competițiilor online în curând, ne vom strădui să ne încadrăm cu evaluarea lucrărilor/ postarea clasamentului „Scrisorilor de mai” în acest an școlar.

Dacă nu apar noi și favorabile dispoziții ministeriale în acest sens, până la finele anului școlar, ne vom gândi la o altă modalitate, sperăm inspirată, de valorificare a efortului creativ al celor implicați.

Până la noi semne, oferim tuturor un buchet de margarete proaspete de Chiraleș, flori-simbol pentru Scrisorile de mai și… un buchet de fotografii de la edițiile anterioare.