vineri, 23 octombrie 2020

Centenar Gianni Rodari (1920 – 2020)

Gianni Rodari 100 – A

prof. Ioan Sabin MUREȘAN,
coordonator al cercului de italiană creativă,
colaborator al cercului poezia credinței,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Anul 1920 a fost un an important, aș îndrăzni chiar să-l numesc astral, pentru literatura italiană. E anul în care s-a născut Gianni Rodari. Familia în care a văzut lumina zilei nu avea o tradiție în cultura scrisă și nici măcar în cultura în sens larg deoarece era fiul unor muncitori. Dar tânărul Gianni nu a considerat că aceasta l-ar putea împiedica să progreseze literar, să ajungă un reprezentant important al culturii țării sale.

Munca asiduă și talentul nativ l-au ajutat să devină unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de cărți pentru copii din secolul al XX-lea. Ca o recunoaștere din partea confraților săi în domeniu i s-a acordat premiul Hans Christian Andersen pentru literatură în 1970, premiu cunoscut și sub numele de „Micul Premiu Nobel”. Pentru a „explica” oarecum această realizare literară a lui Gianni Rodari, vom aminti doar că, între 1950 și 1980, a publicat peste treizeci de cărți, printre care „Il Romanzo di Cipollino” („Aventurile lui Cepelică”), „Favole al telefono” („Povești la telefon”), „Gelcomino nel paese dei bugiardi” („Gelsomino în țara mincinoșilor”), „Il libro degli errori” („Cartea greșelilor”), „C'era due volte il barone Lamberto” („A fost de două ori baronul Lamberto”) etc. „La grammatica della fantasia” („Gramatica fanteziei”), publicată în 1973, a devenit o carte de căpătâi pentru pedagogi și părinți.


Dar Premiul Hans Christian Andersen a fost prefigurat de alte premii importante: Premiul Editurii Млады лето din Ceho-Slovacia (1967) pentru „Il Romanzo di Cipollino” („Aventurile lui Cepelică”) și Premiul Europei Dralon (1967) pentru cartea „La torta nel cielo” („Tortul din cer”).

Capodopera lui Gianni Rodari este indiscutabil „Il Romanzo din Cipollino” („Aventurile lui Cepelică”). Povestea lui Cipollino (Cepelică) a fost suficient de populară pentru a avea un balet pus în scenă în Uniunea Sovietică în 1973, compus de Karen Khachaturian și coregrafiat de Genrik Alexandrovich Maiorov. Cipollino (Cepelică) luptă împotriva tratamentului nedrept aplicat colegilor săi de legume de către regalitatea de fructe (prințul Lămâie și Tomatul prea mândru) din regatul grădinii. Tema principală este „lupta subclasei contra celor puternici, binele contra răului” și importanța prieteniei în fața dificultăților.



Să vedem acum motivul, „de ce-ul”, pentru care sărbătorim Centenarul Gianni Rodari (1920-2020) la Palatul Copiilor Bistrița. Elevii cercurilor de creație literară, jurnalism, poezia credinței, italiană creativă l-au cunoscut și l-au îndrăgit pe Gianni Rodari cu mulți ani în urmă. Autorul italian a fost recitat, analizat, pus în scenă și iubit de elevii – ucenici ai Palatului bistrițean. Ilustrăm articolul cu secvențe din scenariile rodariene în care au fost implicați elevii noștri.





Începând de azi, 23 octombrie, ziua în care s-a născut Gianni Rodari, în revista online a Casei Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, „Nova Didactica”, în diverse grupaje, veți putea lectura mesajele copiilor din Palat către el, „Scrisori de mai” către „Cepelică și ai săi”, Scrisoarea deschisă către Paola Rodari, fiica scriitorului italian, sau alte diverse intervenții ale celor care mizează pe „Gramatica fanteziei”.

Mulțumim pe această cale colaboratorilor noștri care vor găzdui omagiul micilor „italieni” de la Palat și-al prietenilor lor. Suntem bucuroși că o parte din „Micii Șoricei de Bibliotecă” din clasa a II-a A, de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, coordonați de doamna profesoară Aurora Rad, s-au implicat și ei în activitatea „Alo, Gianni Rodari?”, scriind mesaje simpatice, care stau să apară în Nova Didactica.

De asemenea, Parteneriatul Strategic Erasmus+ KA2 „ICT Olimpic Games” (printre colaboratori, numărându-se și Italia), coordonat la Palatul Copiilor Bistrița de către doamna profesoară Iulia Istrate, ia sub cupola lui și proiectul „Gianni Rodari – 100”, inițiat de grupa de italiană creativă, dându-i, suplimentar, o aură europeană.


Acum, la ceas aniversar, noi, cei de la Palatul Copiilor Bistrița, director, profesori coordonatori împreună cu elevii, îi mulțumim marelui Gianni Rodari pentru opera lui și pentru frumoasa moștenire literară pe care ne-a lăsat-o. Și, la final de mesaj, le „dăm cuvântul” celor implicați în cadrul cercului poezia credinței, mai înduhovniciți, care ar dori să spună: „Doamne, fă-i parte de bine maestrului Gianni Rodari în Împărăția Ta!”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu