luni, 5 iulie 2021

Ecoul Scrisorilor Copilăriei

 Oana Floredana MOLDOVAN,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, și Palatul Copiilor Bistrița, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița-Năsăud, Revista „Mișcarea Literară” și Editura Charmides, au organizat o întâlnire literară – „Scrisori către personaje rodariene, Ana Blandiana și marea interioară” – pe final de iunie a.c., la Biblioteca Județeană, în Clubul „Coșbook”.


Punctul principal al manifestării a constat în lectura publică a laureaților Concursului Regional literar și artistic „Scrisori de mai”, ediția a VI-a, 2020/2021. Participanții, de la mic la mare, au exprimat câte o emoție prin creațiile lor, bucurându-i pe cei prezenți. Elevii au trimis aprecieri, printr-un gând senin, și celorlalți câștigători de departe.


Premierea s-a derulat online, în ultima zi de mai, dar cu prilejul proaspătului eveniment s-au înmânat diplomele, premianții având posibilitatea de a-și alege cărți oferite de Bibliotecă și Editura Charmides, reviste „Mișcarea literară”, „Ipostaze”, dar și exemplare din „Steaua”, „Familia”, „Răsunetul cultural”.


Invitată la eveniment, poeta și pictorița Mirela Orban, membră a juriului, a vorbit elevilor despre importanța lecturii și a împărtășirii prin scris și imagine. Maria Matean a susținut un delicat moment liric folk. Nu au lipsit florile simbol – margaretele de Chiraleș, prinse în părul fetelor. Moderatoare au fost Ionela-Silvia Nușfelean și Iulia Istrate, iar amfitrion: Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, primitoarea gazdă, care a făcut aprecieri întremătoare pentru cei care și-au ales calea cititului și a scrisului. Informaticianul Bibliotecii, Camil Hosu, a surprins instantanee fotografice memorabile.


După multe piedici cauzate de pandemie, premianții au reușit să se bucure de o circumstanță poetică favorabilă. Elevii au revelat exemple de pasiune literară pură, exemple care ne oferă motive suplimentare de speranță pentru generația tânără. Zi specială, în care s-a văzut dragostea elevilor pentru literatură și artă, dar și dorul lor de astfel de evenimente culturale.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu