luni, 1 august 2022

 

                                                            Vacanța la școală

În cadrul proiectului ,,Vacanța la școală” finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Act for Tomorrow, 32 de elevi de la Structura Ardan a Școlii Gimnaziale Șieu  au desfășurat activități specifice de aranjare a curții școlii constând în plantarea de buxuși și flori, amenajarea unui spațiu din curte cu băncuțe, pufuri, coș de gunoi, mini bibliotecă în aer liber, jocuri: șotron, twist, corzi, mingi, popice și șah.

În cursul lunii iulie, micii școlari au participat la activități relaxante, distractive, dar și educative de lectură, jocuri de mișcare, competiții pe echipe, activități de îngrijire a mediului (plantare și udarea  plantelor, pictură pe pietre), supravegheați și îndrumați de cadrele didactice ale școlii, acestea având și sprijinul părinților. Dezvoltarea armonioasă este un aspect important pe care îl urmărim, iar joaca în aer liber ajută atât la păstrarea unei stări de sănătate bune, cât și la dezvoltarea copilului prin activități integrate, explorând lumea înconjurătoare și învățând continuu prin intermediul jocurilor în aer liber.
 Copiii trebuie să își dezvolte abilitățile motorii și creativitatea, iar acest lucru poate fi realizat cu ușurință prin intermediul jocurilor educative în aer liber. Ei au nevoie de oportunități de a explora, de a experimenta, de a descoperiși de a crea. Activitatea fizică și jocurile care se practică în aer liber au un impact puternic și asupra dezvoltării lui emoționale și sociale, dar și asupra comportamentului lui. Jocul în aer liber ajută copilul să își să-și dezvolte viața socială, fiind un instrument puternic de socializare. O viață socială bogată a copilului contribuie la creșterea stimei și încrederii de sine, esențiale pentru dezvoltarea lui emoțională. În plus, învață cel mai bine să coopereze cu alți copii și să înțeleagă ce este spiritul de echipă din jocurile de grup care au adesea loc în aer liber. Joaca afară, în aer liber, încurajează copilul să își dezvolte imaginația si creativitatea, să își asume riscuri si responsabilități, să găsească singur soluții sau strategii și să descopere plăcerea de a face anumite lucruri. Activitățile făcute de copii în mijlocul naturii se dovedesc a fi cel mai puternic remediu antistres, redau o stare de relaxare si destindere.

Bucuria și entuziasmul copiilor ne fac să credem că proiectul și-a atins scopul propus în condițiile în care aceștia nu au alte posibilități de petrecere a timpului liber de-a lungul vacanțelor.

Obiectivele pe termen lung ale proiectului vizează timp petrecut în medii exterioare de către elevi, limitând astfel accesarea gadget-urilor, un stil de viață activ prin jocuri în aer liber care implică respectarea unor reguli și sarcini, responsabilitate și autocontrol, evitarea unor comportamente negative, dezvoltarea independenței și autonomiei copiilor. De asemenea, prin astfel de activități se încurajează și dezvoltă epici pozitive asupra mediului, se descoperă de către elevi noi pasiuniși hobby-uri, se dezvoltă și se antrenează abilități sociale de prietenie între membrii grupului de elevi.

Titlul sugestiv al proiectului ,,Vacanța la școală” ne arată faptul că debarasați de grijile temelor și lecțiilor zilnice, copiii vin cu plăcere la astfel de activități, unde dobândesc experiențe noi și oportunități de a explora împreună, iar amenajarea spațiilor pentru derularea activităților este importantă.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

 

Director, prof. German Simona Monica

Școala Gimnazială Șieu

Prof. Cătinean Maria

Școala Primară Ardan




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu