joi, 19 aprilie 2018

Jocurile educaționale – magia învățării


Prof. Cecilia PRECUP,
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița

„Nu îl poți învăța nimic pe om; ce poți face este doar să îl ajuți să se descopere în interiorul său.”
Galileo Galilei

Kahoot! este o platformă de învățare bazată pe jocuri, utilizată ca tehnologie educațională în sălile de clasă și în alte instituții de învățământ. Platforma a fost lansată în august 2013 în Norvegia. Jocurile sale de învățare, „kahoots”, sunt chestionare cu multiple opțiuni care permit generarea de utilizatori și pot fi accesate prin intermediul browserului web.
Kahoot! a fost dezvoltat de Johan Brand, Jamie Brooker, Phillip Morgan, Morten Versvik și Åsmund Furuseth, ca un proiect comun între Mobitroll și Universitatea Norvegiană de Tehnologie și Știință. În martie 2017, Kahoot! a atins ponderea de miliarde de jucători participanți, iar în luna mai compania a raportat că are 50 de milioane de utilizatori activi lunar.
Kahoot! a fost conceput pentru învățarea socială, elevii se adună în jurul unui ecran comun, cum ar fi o tablă interactivă, un proiector sau un monitor de computer. Site-ul poate fi folosit și prin intermediul unor instrumente de partajare a ecranului, cum ar fi Skype sau Google Hangouts. Designul jocului este de așa natură încât jucătorii trebuie să caute frecvent pe dispozitivele lor. Kahoot! poate fi redat prin diferite browsere web și dispozitive mobile prin intermediul interfeței sale web.
Putem crea un joc distractiv de învățare în câteva minute – numite „kahoots”. Se poate elabora un test cu o serie de întrebări cu răspunsuri multiple. Formatul și numărul de întrebări depinde în întregime de cel care îl elaborează. De asemenea se pot adăuga videoclipuri, imagini și diagrame la întrebările testului, aceste înserări având rolul de a amplifica angajamentul. Elevii răspund la întrebări pe propriile dispozitive mobile, în timp ce întrebările sunt afișate pe un ecran comun (laptop, tablă interactivă) pentru a uni lecția. Aceștia vor primi un cod PIN ce le permite accesul la test/joc. Se creează astfel un „moment de foc”, încurajând elevii/jucătorii să caute și să sărbătorească reușita împreună. În afară de a crea propriile dvs. cahoti, puteți căuta printre milioane de jocuri existente deja pe platformă. Tutorial – aici.
Învățarea socială promovează discuții și impact pedagogic, indiferent dacă jucătorii se află în aceeași cameră sau pe cealaltă parte a globului. După un joc, încurajați jucătorii să creeze și să împărtășească proprii lor cahoti pentru a aprofunda înțelegerea, stăpânirea și scopul, precum și pentru a se angaja în discuții conduse de colegi. Când un cursant devine lider, este un adevărat moment magic! Importanța utilizării platformei Kahoot!: obiectivitatea evaluării rezultatelor, feedback imediat pentru elev și profesor, reducerea factorului stres, centralizarea și stocarea rezultatelor, diversificarea modalităților de evaluare, interactivitate.
Am descoperit această platformă la cercul pedagogic din acest an școlar. A fost o nouă provocare atât pentru mine cât și pentru elevii mei! Suntem încă la început dar vom persevera. Ce îngreunează utilizarea acestei platforme este lipsa conexiunii la internet, utilizarea telefoanelor mobile a fost o bucurie pentru elevii mei, de data aceasta le-au folosit în scop educativ dar cu multă plăcere și satisfacții nebănuite. Nu am abandonat, conexiunea la internet am rezolvat-o prin resurse proprii, un stick Orange! Așa am realizat prima evaluare formativă prin intermediul platformei Kahoot!: test de evaluare pentru elevii clasei a VII-a: Sistemul periodic al elementelor, Legătura covalentă, Formule chimice. Chestionarul cuprinde nouă întrebări cu patru variante de răspunsuri, unul fiind corect. Pentru o documentare suplimentară am inserat la fiecare întrebare imagini și filmulețe didactice (Winschool, YouTube).

Aplicația a stârnit curiozitatea, elevii au fost mult mai atenți și implicați în rezolvarea testului. Am utilizat evaluarea și pe grupe de elevi, acest mod de lucru dă posibilitatea elevilor să colaboreze, dezvoltând astfel spiritul de echipă și competitivitatea.




Rezultate:


Avantajele utilizării aplicației Kahoot!:
Pentru profesori:
Îmbunătățirea calității actului de predare-învățare-evaluare;
– Ridicarea standardelor la nivelul competențelor digitale;
– Dezvoltarea creativității în proiectare.
Pentru elevi:
– Îmbunătățirea abilităților digitale;
– Dezvoltarea autocontrolului;
– Înțelegerea reciprocă;
– Dezvoltarea încrederii de sine.
Concluzia: cele șase motive pentru care recomand KAHOOT! sunt:
1. FLEXIBIL – în câteva minute, puteți crea un joc de învățare pentru toate vârstele, pe orice subiect. Kahoot! Se poate juca oriunde, chiar și în sală de sport!
2. SIMPLU – Kahoot! funcționează pe orice dispozitiv cu conexiune la internet. Pentru jucători, nu este nevoie de un cont sau de autentificare pentru a participa la un joc.
3. DIVERS – inițierea unei conversații sau consolidarea cunoștințelor, introducerea unor subiecte noi sau încurajarea muncii în echipă și multe altele – există atât de multe moduri diferite pentru Kahoot!
4. ANGAJANT – Kahoot! promovează învățarea socială, deblochează potențialul elevilor și accentuează impactul pedagogic.
5. GLOBAL – vă puteți conecta și juca în timp real cu alți jucători din peste 180 de țări.
6. GRATUIT – crearea de jocuri de învățare și jocul Kahoot! în sălile de clasă este gratuită.

„Misiunea noastră este să deblocăm cel mai profund potențial al fiecărui cursant, de toate vârstele și în toate contextele. Noi facem asta, făcând învățarea distractivă, magică, incluzivă, angajată și împărtășită prin jocuri. Vrem să îmbunătățim educația din întreaga lume și să ajutăm pe toată lumea – de orice vârstă, aptitudine sau circumstanță – să dezlănțuie magia învățării.”

Bibliografie:
1. Miron Ionescu, Ioan Radu, Didactica modernă, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2004.
2. Michaela Logofătu, Mihaela Garabet, Anca Voicu, Emilia Păușan, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în școala modernă, Editura Credis, București, 2003.

marți, 6 martie 2018

Copilul și familia


Prof. înv. preșcolar Nadia CIORNODOLEA
Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului

Dintotdeauna, vârsta frumoasă a copilăriei a constituit subiectul numeroaselor studii care au încercat să descifreze acest minunat univers cu toate minunile și provocările sale. Deși, cu toții am parcurs minunata etapă a jocului cu păpușa sau mingea, fiecare dintre noi a perceput copilăria în funcție de mediul în care s-a dezvoltat, în funcție de educația oferită de părinți sau tutorii legali. Cei trei factori ai dezvoltării ființei umane: ereditatea, mediul și educația se întrepătrund și interferează pentru a desăvârși viitorul individ care va fi parte activă a societății sale contemporane.
Numeroși pedagogi, psihologi și alți specialiști în educație timpurie reliefează importanța fiecărui factor în parte și influența acestora în construcția viitoarei personalități umane. Fără a minimaliza nici unul dintre aceștia, putem afirma că mediul este, cu precădere, factorul care are cea mai mare influență asupra individului, indiferent dacă acesta este formal sau informal.
Sintagma „Cei șapte ani de acasă” este elocventă pentru acest fapt, de aici rezultând și importanța educației timpurii, ca fiind parte de fundament a viitorului cetățean.
Deși școala oferă numeroase instrumente pentru educație și educare, rolul decisiv în formarea personalității îi revine familiei. La vârsta preșcolară și antepreșcolară, copilul este ca o „coală albă de hârtie” sau „un diamant neșlefuit”. Capacitatea sa de asimilare este foarte mare iar principalele deprinderi de comportament, igienă, securitate individuală se achiziționează în această perioadă. Copilul este în căutarea unui model, a unei pârghii după care să își formeze personalitatea iar cele mai apropiate și accesibile modele sunt membrii familiei. Copiii sunt oglinda părinților” - este un adevăr care nu trebuie demonstrat științific. Genomul uman, prin natura sa chimică și biologică întărește acest lucru. Din momentul procreării, copilului i se dă o „zestre” care va fi „îmbunătățită” mai târziu prin influența factorilor externi. Părintele este primul model al copilului. Acesta este pentru copil modelul ancestral care îl va însoți pe toată durata existenței sale. De aceea, înainte de a pretinde unele comportamente de la cel mic, părintele trebuie să se autoevalueze și să stabilească foarte clar limitele în care dorește să-și regăsească copilul. Un părinte foarte autoritar va crește un copil anxios, nesigur și emotiv. Un părinte permisiv va crește un copil rebel, fără reguli și cu o atitudine libertină. Arta de a fi părinte va avea un rol decisiv în acest sens. Măiestria de a fi prieten, părinte, frate, coleg, toate într-o singură entitate este secretul reușitei parentale. Dar, pentru că întotdeauna există un dar, de multe ori se întâmplă ca datorită unor conjuncturi, această combinație să nu fie de ajuns și mulți părinți să se întrebe: „Unde am greșit?”, „Am făcut tot ce trebuie să facă un părinte bun…”, „I-am oferit totul…”. Aici este marea dilemă: dacă oferi totul, nu aștepta să primești aceeași cantitate înapoi… Copiii nu au nevoie de foarte multe lucruri. Contrar așteptărilor, o jucărie construită dintr-o cutie de carton împreună cu părintele va surclasa cu succes o jucărie cumpărată la repezeală dintr-un mall. Lucrând cu părintele, copilul învață să valorizeze munca și rezultatul acesteia.
Prin atitudinea sa, părintele îi conferă copilului stabilitate emoțională, siguranță și dorința de cunoaștere. Dacă părintele îi dă sarcini copilului, îl responsabilizează, dacă îi apreciază munca, îl încurajează, iar atunci când copilul greșește, părintele este cel care trebuie să îi explice unde a greșit și cum poate repara greșeala. Prin consecvență și hotărâre, părintele este cel care „desface” sau „frânge” aripi. Așadar, familia este cartea de vizită a fiecăruia dintre noi, este locul de unde ne cresc rădăcinile și locul de unde se formează bazele personalității noastre definitive.

luni, 26 februarie 2018

Biserica – ajutor pentru școală


În zilele noastre biserica, școala și familia trebuie să conlucreze mai mult în vederea realizării unei educații integrale, științifice și spirituale, profesionale și morale, în special pentru creșterea copiilor și a tinerilor noștri în dreapta credință, în iubire de aproapele și în sfințenie.

La Școala Gimnazială Ocnița, Crăciunul a venit cu o mare bucurie pentru copii. Biserica și școala au fost într-o strânsă legătură și prin mai multe vizite în preajma Crăciunului la biserică și a părintelui la școală prin care s-au învățat foarte multe lucruri folositoare despre relația dintre Biserică, școală, familie.

Grupa mare de la Grădinița cu program normal Ocnița îndrumată de educatoarea Zinveli Gabriela și biserica au încheiat și un parteneriat prin care legătura dintre copii și biserică să fie cât mai apropiată și de a-i ajuta să înțeleagă rostul Bisericii în viața lor de la o vârstă cât mai fragedă.

De asemenea prin intermediul bisericii elevii și preșcolarii Școlii Gimnaziale Ocnița au primit de la membrii Asociației Prietenia Ecumenică din România, de Crăciun cadouri la fel și de Sfântul Nicolae când au colindat la biserică . Bucuria copiilor a fost însă o răsplată mare pentru cei care au făcut eforturi material și au sacrificat din timpul lor pentru a pregăti darurile. Tocmai de aceea membrii Asociației Prietenia Ecumenică au spus că acțiunile de acest fel nu se vor opri aici, ci vor continua și în anii următori.

prof. înv. preșcolar Gabriela ZINVELI,
Grădinița cu Program Normal Ocnița