sâmbătă, 29 august 2020

Ana Blandiana îi premiază pe expeditorii Scrisorilor de mai 2020

prof. Iulia ISTRATE,
prof. Ionela Silvia NUȘFELEAN,
Palatul Copiilor Bistrița


În articolul „Scrisori de mai la post restant”, din 9 iunie a.c., apărut în aceeași revistă în care publicăm și actualul material, Nova Didactica, a Casei Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud, http://novadidacticabn.blogspot.com/2020/06/scrisori-de-mai-la-post-restant.html, ofeream o scurtă dare de seamă legată de Proiectul Regional literar și artistic Scrisori de mai, ediția a VI-a, 2020, proiect care a fost nevoit să fie pus într-un fel de așteptare, datorită suspendării activităților educative.

Peste vară, nu a apărut nici o derogare, nu au mai venit undele verzi ministeriale, care să permită finalizarea concursului, astfel că ne-am gândit cum am putea recompensa pe cei implicați în proiect. Am gândit câteva scenarii, posibilități – să acordăm măcar diplomele de participare (asta rămâne valabil), să facem adrese solicitante suplimentare, să…, să…, dar toate alternativele ne-au părut eclipsate de primirea Scrisorii-carte.



Anul acesta proiectul e salvat de Poezie. Fiecărui expeditor al unei Scrisori de mai i se acordă un Premiu cu totul special: o SCRISOARE DE MAI, scrisă de Poeta Ana Blandiana expre pentru toți cei ce s-au dăruit pentru concurs.

Oare ce premiu putea fi mai cald, mai emoționant? Sperăm ca fiecare dintre scriitorii pe cale, graficienii în devenire, micii pictori care vor ajunge mari, informaticienii noștri, fiecare copil, alături de coordonatori și apropiați să fie împăcați, că scumpa doamnă a poeziei românești, Ana Blandiana, le-a scris cu sufletul deschis.


Știut fiind că Poeta are Certificat de copilărie, s-a adresat vârstei celei mai pure din sufletul de școlar, dascăl, părinte, deci, s-a adresat stării de preșcolar. Și credem că această strategie, de întoarcere la copilărie, va aduce pas cu pas, salvare, înviorare și însănătoșire timpului în general și al celui încercat de pandemia pe care o traversăm.

Intenționăm, de asemenea, ca de ziua scriitorilor implicați în proiect – Gianni Rodari (23 octombrie), Ana Blandiana (25 martie), Romulus Rusan (13 martie), să organizăm manifestări specifice, în care să valorificăm din expresivele Scrisorele de mai.


În aceste demersuri, ne bucurăm de sprijinul Filialei Cluj a Uniunii Scrisorilor din România, care e coorganizator în proiect, și al colaboratorilor: 
Biblioteca Județeană George Coșbuc, BN, Revista Mișcarea literară, Editura Charmides, Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură BN, Ziarul Răsunetul, Radio Someș, As-Tv Bistrița.

Ilustrăm acest material cu imagini-simbol: fotografii realizate în vara anului 2012, când Ana Blandiana a venit la Palatul Copiilor Bistrița, alături de soțul dânsei, scriitorul Romulus Rusan, într-o zi ca un vis. Aceasta și pentru a se vedea cum un lucru viu inspiră și peste ani.


Într-o fotografie, poeta Ana Blandiana este alături de Ioana Nectaria Bălan, pe când fetița avea 5 ani.
La ediția de anul trecut a competiției Scrisori de mai, eleva Ioana Nectaria Bălan a primit Premiul Ana Blandiana, președinte al juriului fiind poetul Ion Mureșan. Semne frumoase, ecouri, reverberații.

Și-acum… lansăm spre cei peste 90 de „Scriitori de Scrisori de mai” – din Statele Unite ale Americii, Italia, Republica Moldova și din 9 județe ale României (Bacău, Cluj, Constanța, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Bistrița-Năsăud) – Marele Premiu

 

SCRISOARE DE MAI

ANA BLANDIANA

 

Dragii mei,
Fetițe și băieței,
Destinatari și expeditori
Ai unor SCRISORI
DE MAI,
Pe-o gură de rai,
Pe poteci
Printre flori,
Într-o poieniță,
Deci,
Dragi scriitori
De la grădiniță,

Colegi cu mine
Printre albine
Și bondari,
Prieteni ai mei
Printre porumbei,
Fete și băieți,
Toți poeți
Preșcolari,
 

Vă propun
Să scriem împreună,
În cea mai frumoasă lună
Din an,
O scrisoare
Mare,
Cât să-ncapă într-un ghiozdan,
În care
Să punem cu voie bună
Tot ce-i mai bun:
 

Visuri, glume, bucurii,
Planuri de călătorii,
Jocuri de căței,
Poezii cu pisici,
Basme cu zmei,
Zâne, spiriduși și furnici,
Feți Frumoși, șoricei
Și pitici,
O fată de împărat, un harap,
Și tot ce ne mai trece prin cap...
 

Apoi să scriem pe-un plic
Adresa unui bunic
Sau a unei bunici,
Care stau acasă și li-e dor
De nepoții lor,
Pe care-i așteaptă-n grădină
Când nu va mai fi carantină.
 

Iar ca să-i țină până atunci
Sănătoși și voinici
Pe bătrânei și pe prunci,
Pe cei mari, pe cei mici,
Mereu și mereu,
Mereu și mereu,
Vom trimite scrisoarea,
Și lui Dumnezeu.
Doar că, printr-o minune
Plină de har,
Cu un asemenea destinatar,
Dragi copii,
Ea se va numi
Rugăciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu