joi, 3 iunie 2021

Copilăria noastră cea de fiecare zi

 prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Ce este Copilăria? O bună întrebare pentru o anchetă creativă? Când a fost vorba de ea în atelierele noastre literare, fiecare elev s-a grăbit să o elogieze cumva. O stare aparte! O înminunare! O etapă plină de candoare! Fluviu de viață! Schimbări senine la față! De la cel mai mic până la cel mai mare, toți într-un suflet, toți într-un glas i-au spus Copilăriei: ești... al minunilor atlas.

Cu ochelarii şi coiful Copilăriei, martie 2013

Cu câtă încântare ne-a împărtășit poeta Ana Blandiana, când a venit la Palat: „Am primit Certificat de Copilărie!”. Mântuitorul ne spune limpede: „De nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.” Alături de copii, gustăm Împărăția în fiecare zi. E drept că-n lumea asta îi pândesc pe la colțuri și haite de umbre. Dar, dacă îi privim pe copii în ochi și luăm aminte, dacă avem răbdare și grijă, pas cu pas, ei înțeleg riscul, rostul și folosul.

O mică parte din Tărâmul Zânei Copilăriei, iulie 2012

La Palatul Copiilor Bistrița, s-au scris, de-a lungul anilor, elogii sprințare sau meditații nostalgice despre Copilărie! Ne-am propus să lansăm în „Nova Didactica”, în luna Copilăriei – un iunie permanent – o suită de viziuni creative de la A la Zet, de la preșcolari până la studenți sau tineri în câmpul muncii deja, suflete care respiră sau au respirat și-n Palat!

Horia Şirlincan şi trupa Face oricine ce vrea, Arcalia, iunie 2012

În ajunul zilei de 1 Iunie a.c., am primit un mesaj întremător de la un mic blandian bistrițean, Horia Șirlincan, acum student la medicină: „Vă doresc un maraton de imunizare lirică alături de toți micii poeți de la Palat!”. Ce puțin s-a vorbit, în toată pandemia, de imunizarea lirică/ sufletească. Dar, un viitor medic, cu har de poet, vede și simte beneficiile terapiei lirice!

Horia Şirlincan în Tabăra de creaţie de la Arcalia, septembrie 2019

Să ne trăiți, copii luminoși! Voi faceți din toate prilej de frumos! Vă mulțumim că ne arătați, zi de zi, ce minunat e să rămânem copii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu