miercuri, 13 aprilie 2022

Proiectele eTwinning – oportunitate de promovare a imaginii școlii și experiență de învățare

 prof. Călina Ioana FISCUTEAN,
prof. Mihaela BERARU,
Liceul cu Program Sportiv Bistrița

 

În anul școlar 2020-2021 m-am implicat pentru prima dată într-un proiect eTwinning alături de colega mea de Geografie, profesor Mihaela Beraru, coordonând un grup de elevi din clasele a XI-a și a XII-a din cadrul Liceului cu Program Sportiv Bistrița. Pentru noi acest proiect a însemnat cea mai mare provocare, mai întâi, pentru că a fost pentru prima dată când am creat și prezentat materiale (conținut educațional) numai în limba engleza, iar apoi, pentru că am cunoscut oameni empatici și generoși care ne-au ajutat necondiționat de câte ori dificultățile proiectului ne depășeau înțelegerea. Proiectul s-a numit Bully Free Zone și a reunit profesori și elevi din 5 țări (Turcia, Croația, Macedonia de Nord, Franța și România), derulându-se pe o perioadă de șase luni. Dorința noastră a fost și aceea de a considera acest proiect un mijloc și o oportunitate de promovare a imaginii școlii, nu doar pe plan local și național prin diseminarea activităților în școală, pe sit-ul acesteia, pe pagini web cu specific, ci și pe plan internațional, mai ales prin produsul final care a fost Ghidul internațional antibullying editat în aplicația madmagz, care conține toate experiențele noastre acumulate în cele 6 luni de activități, dar și soluții pentru rezolvarea conflictelor din mediul școlar și din mediul online. Proiectul a avut ca scop combaterea fenomenului de bullying din școli prin cele mai diverse și de impact metode și mijloace: „Fenomenul de bullying este tot mai frecvent, mai ales în contextul pandemiei de Covid19. Cele mai multe victime sunt elevi care de cele mai multe ori se luptă în tăcere, pentru că le este frică să vorbească. Școlile din întreaga lume încearcă să combată acest fenomen prin metode și strategii care cu toate că par eficiente, uneori înrăutățesc lucrurile. Profesorii și elevii implicați în acest proiect doresc să promoveze comportamente pozitive în acest sens, fiind uniți și conlucrând în scopul de a-i ajuta pe cei defavorizați și și de a-i face mai puternici și mai curajoși. Proiectul promovează astfel autocunoașterea, dezvoltarea personală în sensul autoapărării. Astfel, toți colegii și partenerii din proiect cunosc și promovează drepturile lor.” (din prezentarea de pe pagina oficială a proiectului eTwinning Bully Free Zone)


Atât elevii care sunt hărțuiți, cât și cei care hărțuiesc pot avea probleme serioase și de durată. Prin urmare, ne așteptam ca o mulțime de produse digitale să fie create pentru a promova eforturile elevilor noștri de a opri acest fenomen. Rezultatele pe termen lung vor fi: promovarea prieteniei și a comportamentului pozitiv și un ghid anti-bullying extrem de bine elaborat tot cu ajutorul aplicațiilor digitale colaborative (madmagz), dar și a contribuției fiecărui membru din echipă, fie profesor, fie elev. Toate școlile implicate în acest proiect au avut responsabilitatea diseminării rezultatelor prin toate mijloacele cunoscute, în speranța că soluțiile propuse să fie de un real ajutor.

Activitățile au fost numeroase, provocatoare și ne-au solicitat pe toți, profesori și elevi deopotrivă, să căutăm, să formulăm soluții, să propunem, să descoperim, să promovăm activități extrașcolare desfășurate online, dar cu implicare maximă (din cauza situației pandemice), să fim consecvenți, colaborativi. Astfel, am fost remarcați și am contribuit în mare măsură la promovarea pozitivă a imaginii Liceului cu Program Sportiv Bistrița. Datorită interesului și manierei în care am rezolvat sarcinile, anul acesta școlar am fost invitați de aceiași parteneri să participăm în alt proiect eTwinning de cu o tematică la fel de actuală, respectiv alfabetizarea media în scopul demontării știrilor false (Fake-O-Grame) în cadrul căruia am câștigat deja locul I la concursul de logo-uri.


Aproape toate activitățile din proiect au fost realizate în colaborare, cu excepția prezentării școlii, a echipei, a țării care s-au prezentat individual. Grupele de lucru au fost mixte, fiecare având o temă distinctă: cauzele bullying-ului (echipa 1), tipurile de bullying (echipa 2), efectele negative (echipa 3) și prevenirea și sprijinul (echipa 4). Printre aceste activități s-au numărat: chat-urile interactive în urma cărora am construit acrostihul proiectului, iar apoi basmul parodiat Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, chestionare internaționale, concursuri kahoot, dezbaterea studenților într-un eveniment internațional, webinar cu subiect precum cauzele bullying-ului, impactul negativ al acestui fenomen asupra tinerilor etc., ghidul internațional ca produs final.


Participarea în cadrul acestui proiect ne-a dat șansa să promovăm școala, dar ne-a oferit tot atâtea provocări în care am simțit că suntem mai aproape de elevi, în alt mod decât cel de la clasă, iar feedback-urile lor sunt grăitoare în acest sens.

Întâlnirea de proiect ERASMUS+ „nEURO NEST 3.0 – Cuibul European 3.0” în Salonic, Grecia

 prof. Vasilica GĂZDAC,
Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva

 

În perioada 21-23.03.2022, Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva a fost implicată într-un eveniment de formare în cadrul Proiectului Multilateral Erasmus + „nEURO NEST 3.0” Nr: 2020-1-ES01-KA229-062594_6. Întâlnirea de proiect s-a desfășurat la școala 3rd Elementary School Elefteria-Kordelio, Salonic, Grecia. La evenimentul de formare pe termen scurt, schimburi de grupuri de elevi au participat din cadrul instituției noastre 4 cadre didactice (Găzdac Vasilica, Strugar Georgeta, Pop Daniel, Suciu Mircea) împreună cu un grup de 14 elevi din ciclul gimnazial (Răzvan B., Florina A., Andreea C., Patrick C., Beniamin C., Sebastian C., Marius D., Robert G., Denisa P., Denisa I., Elias I., Andrei T., Bogdan S., Ismail-Mohamed A.).



Alături de reprezentanții școlii din Salva, la această întâlnire de proiect au fost prezente grupuri de profesori și elevi din școlile partenere astfel: Spania – 4 cadre didactice și 8 elevi (CEIP Bilingue Juan Palmireno Alcaniz – coordonatorul proiectului), Portugalia – datorită erupției vulcanice din I-le Azore, au realizat mobilitatea în format virtual (Escola Basica Integrata de Ribeira Grande) ,Bulgaria – 4 cadre didactice (Detska Gradina Zvanche, Burgas) și Grecia – 10 cadre didactice si 60 de elevi (3rd Elementary School of Elefteria-Kordelio, Salonic).


Având în vedere obiectivele proiectului, activitățile desfășurate în cadrul acestei perioade au avut ca principale abordări tema protecției păsărilor și a zonelor umede, implementarea activităților STEM, tematică digitală și învățare prin colaborare. Profesorii și elevii au fost implicați în workshopuri mixte derulate în cadrul școlii, asistențe la orele de curs, prezentări colaborative virtuale pe tema păsărilor, cu elevii portughezi, piese de teatru cu păsări inspirate din mitologia greacă, vizită la laguna Salonicului pentru observarea stolurilor de flamingo, curs de învățare în pedagogia învățării prin teatru, jocuri colaborative în echipe mixte profesori – elevi, vizită la rezervația naturală de protecția a păsărilor Lacul Kerkini, vizite pe teme culturale și istorice în Salonic.



O activitate importantă a constituit-o faptul că profesorii și elevii au avut ocazia de a asista la diferite ore de curs din școala greacă efectuând job-shadowing, au realizat diverse sarcini în colaborare cu elevi de altă naționalitate pe tema protecției păsărilor folosind ca limbă de comunicare limba engleză, au completat jurnalele de proiect cu activități derulate în propriile școli în ultimele luni, au întocmit calendarul activităților până la următoarea întâlnire de proiect, au observat impactul activităților de protecție a mediului în colaborare cu diferite ONG-uri sau instituții avizate, au realizat schimburi de bune practici educaționale.


Important de menționat este faptul că activitățile desfășurate în cadrul acestei mobilități au fost susținute în condițiile de învățare în pandemie, respectându-se măsurile de distanțare și măsurile de igienă, asistență la clasă cu certificat verde, purtarea măștii în școală, au constituit modalități de adaptare la noua realitate și la organizarea pentru acest an școlar de activități compuse atât în format blended-learning utilizându-se platforma eTwinning pentru elevi și numeroase aplicații digitale cât și activități față în față.




În cadrul atelierelor de lucru cu profesorii coordonatori am discutat temele lunare ale proiectului pentru a fi realizate în echipe mixte de elevi din școlile partenere în cadrul activităților curriculare, datele calendaristice ale viitoarelor mobilități cu schimburi de grupuri de elevi pe termen scurt din Portugalia, România, Spania respectându-se regulile Comisiei Europene privind existența certificatelor verzi pentru elevii și profesorii implicați, creșterea vizibilității și diseminarea proiectului pe plan regional și național.



Profesorii și elevii participanți și-au reactualizat cunoștințele lingvistice, competențele digitale, competențele STEM, ieșind din rutina de predare, învățând altfel într-o școală europeană pentru adoptarea de bune practici Erasmus+.



Au fost prezentate mijloacele de vizibilitate și diseminare ale proiectului, pagina de Twinspace, tabelul comun de diseminare, grupul de Facebook al proiectului, web-site-ul proiectului. Toate produsele proiectului realizate în acest moment se pot consulta sau descărca ca resurse deschise din pagina de Twinspace, pagina de Facebook proiectului pe care le găsiți aici:

https://twinspace.etwinning.net/124325/home

https://www.facebook.com/nEuro-Nest-30-106237174749370/

Experiența de învățare europeană a fost completată de numeroase activități culturale prin vizite la obiective turistice și culturale ale Salonicului, Turnul Alb, Biserica Sf. Dumitru, Agora romană, Palatul și arcul lui Galeriu, Casa memorială Mustafa Kemal Ataturk, îmbogățind participanții și încurajându-i spre noi țeluri de învățare în cadrul programului Erasmus+, în special ca Salonicul găzduiește una din marile universități ale Greciei.




Citind jurnalele de proiect ale elevilor participanți, redăm mai jos fragmente din testimonialele lor despre această experiență de învățare:

,,Acest proiect va rămâne mereu în amintirea mea ca o experiență de neuitat în care am întâlnit oameni minunați, locuri nemaivăzute și am trăit experiențe de învățare unice!” Florina A. cls. a VIII-a;

,,A fost cea mai frumoasă experiență de învățare trăită până acum!” Andreea C. cls. a VIII-a;

,,Am fost puțin supărată că timpul a trecut atât de repede și aș fi vrut să mai învățăm împreună cu elevii spanioli și greci.” Denisa P. cls. a VII-a.

,,Mulțumesc programului Erasmus+ pentru cea mai complexă experiență de învățare trăită!” Elias I. cls. a VII-a




Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

ZIUA DOWN LA BIBLIOTECĂ – Ediția a II-a. Cartea – Suportul imaginației noastre

 prof. Eniko CUPȘA,
prof. Emanuela Ioana AVRAM,
prof. Anamaria GORDON LAZĂR,
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Unirea

 

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a derulat luni, 21 martie 2022, începând cu ora 13.00, evenimentul „Ziua mondială a Sindromului Down la bibliotecă” – Ediția a II-a – Cartea – suportul imaginației noastre.


Conectați la tematicaCe înseamnă incluziunea?”, generată de Down Syndrome International, evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra particularităților sindromului Down, conștientizării acestuia, dar și asupra incluziunii celor ce sunt diagnosticați cu acest sindrom. Gazda evenimentului, domnul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene, a deschis activitățile zilei alături de d-na Eniko Cupșa, director al școlii „Lacrima”. Cei prezenți au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe domnul profesor universitar doctor Adrian Marian Roșan, directorul departamentului de psihopedagogie specială de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, invitat special al inițiatorilor evenimentului.



Ca parte a societății noastre, atât copiii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membri ai ei, să se bucure de aceleași drepturi și să beneficieze de aceleași oportunități. Astfel, la eveniment au fost invitați copii și tineri cu Sindrom Down și prietenii acestora, familia, apropiații, cadrele didactice de la clasă. Au fost prezenți atât copii cu Sindrom Down de la școlile speciale din județ, CSEI nr. 1 Bistrița, CSEI nr. 2 Bistrița, CSEI Beclean, Liceul tehnologic „Sf. Maria”, școala „Lacrima” Unirea și CSEI Năsăud, cât și tineri absolvenți ai școlii „Lacrima”. Din program au făcut parte: prezentări ale unor materiale despre Sindromul Down, despre copiii și tinerii cu Sindrom Down și abilităților lor, teatru de umbre și teatru de păpuși susținut de copii cu Sindrom Down, jocuri de animație pline de veselie, diplome și premii oferite de către Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Alături de cadrele didactice implicate în derularea evenimentului, am avut și susținerea elevilor voluntari din clasa a VIII-a C de la Colegiul Național Andrei Mureșanu – coordonați de Emilia Cupșa, dar și a elevilor voluntari coordonați de Diana Moldovan, președinte a Asociației Impact, asociație implicată în multe dintre proiectele școlii „Lacrima”.



Scopul acestui eveniment a fost de a informa și de a atrage atenția societății asupra acestor copii, de a pune în valoare posibilitățile persoanelor cu Sindrom Down, accentuând faptul că aceștia sunt parte a societății și în condițiile în care au parte de un mediu adecvat – pot participa la diverse activități sociale, pot munci, aducându-și astfel aportul la dezvoltarea societății din care fac parte. A fost prilejul de reîntâlnire a copiilor cu Sindrom Down, actuali elevi și foști absolvenți, cu emoții și bucurie, după o perioadă ce ne-a ținut la distanță.



În alergătura noastră de fiecare zi tot ceea ce avem, tot ceea ce considerăm a fi normal ni se pare uneori banal și nu de puține ori considerăm că totul ni se cuvine. Există însă printre noi oameni pentru care normalitatea este ca un trofeu pentru care luptă uneori o viață întreagă. Din această categorie fac parte și cei care sunt diagnosticați cu acest sindrom. Un singur cromozom în plus i-a aruncat în această luptă pe care ei o poartă cu dragoste, mereu cu zâmbetul pe față, plini de iubire și cu inima curată.

Cei cu sindromul Down sunt speciali. Dragostea este lecția pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii fără să aștepte nimic în schimb iar cine primește iubirea lor învață cât de prețios este darul normalității.

Să-i iubim, să-i acceptăm și să-i ajutăm să-și atingă potențialul maxim!