miercuri, 13 aprilie 2022

ZIUA DOWN LA BIBLIOTECĂ – Ediția a II-a. Cartea – Suportul imaginației noastre

 prof. Eniko CUPȘA,
prof. Emanuela Ioana AVRAM,
prof. Anamaria GORDON LAZĂR,
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Unirea

 

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a derulat luni, 21 martie 2022, începând cu ora 13.00, evenimentul „Ziua mondială a Sindromului Down la bibliotecă” – Ediția a II-a – Cartea – suportul imaginației noastre.


Conectați la tematicaCe înseamnă incluziunea?”, generată de Down Syndrome International, evenimentul și-a propus să atragă atenția asupra particularităților sindromului Down, conștientizării acestuia, dar și asupra incluziunii celor ce sunt diagnosticați cu acest sindrom. Gazda evenimentului, domnul Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene, a deschis activitățile zilei alături de d-na Eniko Cupșa, director al școlii „Lacrima”. Cei prezenți au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe domnul profesor universitar doctor Adrian Marian Roșan, directorul departamentului de psihopedagogie specială de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, invitat special al inițiatorilor evenimentului.



Ca parte a societății noastre, atât copiii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membri ai ei, să se bucure de aceleași drepturi și să beneficieze de aceleași oportunități. Astfel, la eveniment au fost invitați copii și tineri cu Sindrom Down și prietenii acestora, familia, apropiații, cadrele didactice de la clasă. Au fost prezenți atât copii cu Sindrom Down de la școlile speciale din județ, CSEI nr. 1 Bistrița, CSEI nr. 2 Bistrița, CSEI Beclean, Liceul tehnologic „Sf. Maria”, școala „Lacrima” Unirea și CSEI Năsăud, cât și tineri absolvenți ai școlii „Lacrima”. Din program au făcut parte: prezentări ale unor materiale despre Sindromul Down, despre copiii și tinerii cu Sindrom Down și abilităților lor, teatru de umbre și teatru de păpuși susținut de copii cu Sindrom Down, jocuri de animație pline de veselie, diplome și premii oferite de către Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Alături de cadrele didactice implicate în derularea evenimentului, am avut și susținerea elevilor voluntari din clasa a VIII-a C de la Colegiul Național Andrei Mureșanu – coordonați de Emilia Cupșa, dar și a elevilor voluntari coordonați de Diana Moldovan, președinte a Asociației Impact, asociație implicată în multe dintre proiectele școlii „Lacrima”.



Scopul acestui eveniment a fost de a informa și de a atrage atenția societății asupra acestor copii, de a pune în valoare posibilitățile persoanelor cu Sindrom Down, accentuând faptul că aceștia sunt parte a societății și în condițiile în care au parte de un mediu adecvat – pot participa la diverse activități sociale, pot munci, aducându-și astfel aportul la dezvoltarea societății din care fac parte. A fost prilejul de reîntâlnire a copiilor cu Sindrom Down, actuali elevi și foști absolvenți, cu emoții și bucurie, după o perioadă ce ne-a ținut la distanță.



În alergătura noastră de fiecare zi tot ceea ce avem, tot ceea ce considerăm a fi normal ni se pare uneori banal și nu de puține ori considerăm că totul ni se cuvine. Există însă printre noi oameni pentru care normalitatea este ca un trofeu pentru care luptă uneori o viață întreagă. Din această categorie fac parte și cei care sunt diagnosticați cu acest sindrom. Un singur cromozom în plus i-a aruncat în această luptă pe care ei o poartă cu dragoste, mereu cu zâmbetul pe față, plini de iubire și cu inima curată.

Cei cu sindromul Down sunt speciali. Dragostea este lecția pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii fără să aștepte nimic în schimb iar cine primește iubirea lor învață cât de prețios este darul normalității.

Să-i iubim, să-i acceptăm și să-i ajutăm să-și atingă potențialul maxim!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu