marți, 11 aprilie 2017

„Tradiţia şi iPad-ul” – eveniment de formare Erasmus+, Annaclone, Irlanda de Nord

Prof. Vasilica GĂZDAC,
Prof. Crina LINUL,
Şcoala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva

În perioada 12-18 martie 2017 în Annaclone din Irlanda de Nord, Regatul Unit al Marii Britanii, s-a derulat evenimentul de formare de scurtă durată pentru profesori din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+ KA2 („BRIDGING THEREE GENERATIONS: TIMELESS GAMES AND TOYS – LEGĂTURI ÎNTRE GENERAȚII. JOCURI FĂRĂ VÂRSTĂ – 2015-1-TR01-KA219-021800) găzduit de către şcoala St. Colman’s Primary School and All Saints Nursery Unit la care au participat șase cadre didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale „Tiberiu Morariu” Salva: prof. Găzdac Vasilica, prof. Linul Crina, prof. Pop Adriana, prof. Simionese Ana Floarea, prof. Pop Daniel şi prof. director Cuceu Luminița-Maria.
Din celelalte țări partenere implicate în cadrul proiectului au participat un număr variat astfel din Turcia – țara coordonatoare – 7 profesori, Bulgaria – 2 profesori, Franța – 4 profesori, Letonia – 2 profesori, Norvegia – 3 profesori, Italia-3 profesori, Irlanda de Nord ( UK )- 10 profesori din echipa de proiect locală formându-se un grup de lucru de 37 de cadre didactice care au dezbătut tematici generoase şi au avut parte de vizite tematice interesante.
Evenimentul de formare a avut scopul de a prezenta activitățile derulate în primul semestru al celui de-al doilea an de proiect (A12 – Masă rotundă cu bunicii – Cum vă petreceţi timpul cu nepoții?) (A13 – Dezbatere referitoare la jocurile tradiţionale versus jocuri digitale) (A15 – Tradiţie şi iPad – prezentarea unui erou popular), modalități de creștere a vizibilității proiectului prin participarea la Conferinţa Erasmus + 30 de la Bonn, Germania a echipei din UK, implicarea ambasadelor şi a consulatelor partenerilor în derularea activităţilor și finalizarea materialelor pentru cel de al doilea produs intelectual al proiectului Cartea cu jocuri tradiționale europene-material coordonat de echipa română.
S-au purtat discuții despre integrarea în curriculum a jocurilor tradiționale, modalități de promovare în social-media – Facebook, Twitter, Instagram, Twinspace, web-site cât și în cadrul instituțiilor de învățământ asociate a materialelor didactice concepute până acum, participarea cu aceste produse la competiţii şi conferinţe naționale, organizarea întâlnirii finale de proiect din Salva, România din 5-9 iunie 2017, participarea la concursul național „Made for Europe” Craiova, 27-29 aprilie 2017.
Prezentările materialelor şi produselor concepute de către şcolile implicate în proiect au avut ca scop argumentarea importanţei şi valorii emoţionale a jocurilor tradiționale pentru copii, părinți și bunici, cu participarea elitelor intelectuale locale, ONG-uri, membrii ai agenției naţionale din Anglia, şeful misiunii europene din Irlanda de Nord, parlamentari preocupaţi de creşterea cooperării europene educaţionale dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale.
În prima zi s-a vizitat Școala St. Colman’s Primary School and All Saints Nursery Unit Annaclone unde s-a asistat la ceremonia de începere a întâlnirii la care au luat parte oficialităţile locale şi cadrele didactice din echipa de proiect. A fost prezentat un scurt program artistic de către elevi cu specific pentru cultura tradiţională irlandeză, s-au vizitat clasele pavoazate cu multe materiale didactice (majoritatea confecționate de copii), cu laboratoare și cu dascăli foarte apropiați de copii. În sala în care am fost invitați am avut surpriza să vedem că elevii au avut ca sarcini de învăţare cunoaşterea culturii şi a tradiţiilor partenerilor, fiecare clasă a fost personalizată după o ţară implicată în proiect.
Am fost invitaţi să vizităm școala St. Ronan’s Primary School, Newry o şcoală minunată unde ne-au fost prezentate cluburile elevilor ca şi activităţi extracurriculare muzică, dans și IT unde copiii realizează aceste activităţi finanţate de către biserica locală, asociaţiile de părinţi şi de către consiliul elevilor. S-a vizitat şi un liceu sportiv din Ballycastle „Cross and Pasion Secondary School” unde s-au derulat demonstraţii şi ateliere referitoare la sportul lor național iar spre final am vizitat St. Patrick’s College din Banbridge unde am învățat sa realizăm un filmuleț animat pe baza desenelor realizate pe tematica eroului tradițional utilizând aplicaţia pentru iPad – iStopMotion.
Echipa de proiect a participat la vizitele tematice de la Comisia Europeana, Palatul Parlamentului, Giant’s Causeway și Carrick-a-Rede-Ropebridge și a participat la parada organizata în ziua St. Patrick’s din 17 martie din oraşul Armagh City.
La St. Mary’s University College din Belfast a avut loc dezbaterea „Compararea jocurilor tradiționale și digitale în ceea ce privește contribuția emoțională a copiilor” o dezbatere bine echilibrată în argumente pro sau contra aduse de parteneri asupra importanţei jocurilor tradiţionale versus jocurile digitale. Câteva dintre testimonialele echipei de proiect după întoarcerea în ţară care atestă valoarea educaţională a acestor proiecte de cooperare europene:
„Evenimentele de formare de scurtă durată pentru profesori constituie începutul efectului de domino în întreg procesul educaţional de la nivelul şcolii iar metodele însuşite şi contactul cu alte culturi educaţionale sunt vitale în întreg procesul de schimbare impus de proiectul Erasmus+.” (Prof. Cuceu Luminița – responsabil implementare și monitorizare)
„Dezvoltarea emoţională la vârstele timpurii este strâns legată de planificarea jocului ca activitate principală în special prin intermediul familiilor şi al generaţiilor vârstnice să se realizeze acest transfer de valori morale şi de patrimoniu imaterial specifice jocurilor tradiţionale.” (Prof. Simionese Ana-Floarea – responsabil diseminare)
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu