miercuri, 30 septembrie 2020

În ceas aniversar, Palatul Copiilor Bistrița a primit un mare dar…

 prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Scriam în toamna anului precedent, în ziarul Răsunetul, în articolul de diseminare a deschiderii oficiale a noului an școlar la Palatul Copiilor Bistrița: „Ar fi minunat ca Palatul să aibă propriul sediu. Cei peste 1200 de elevi înscriși anual și cei peste 12 apostoli nonformali credem că merită o atenție specială din partea celor abilitați. Promisiuni sunt. Speranțe, de asemenea. Palatul Copiilor a fost, frecvent, pe podiumurile de profil. Mai ales acum, că Palatul Copiilor a câștigat un proiect Erasmus, coordonat de profesoara Iulia Istrate, cu atât mai mult ar merita o Casă!”.

Și visul… s-a împlinit! După peregrinări pe la gazde bune, Palatul Copiilor este din nou în spațiu propriu, pe strada Al. Odobescu, nr. 17. Spun „din nou” pentru că, în urmă cu zeci de ani, a mai funcționat în actuala clădire.


Inimoasa profesoară Maria Miheștean, la momentul respectiv (an școlar 2019-2020), director al Palatului Copiilor, insistând pe lângă Primăria Bistriței, cu argumente solide, care-i vizau întâi de toate pe copiii urbei, dar și din prețuire pentru colectivul didactic și auxiliar, a reușit să convingă autoritățile că a susține activitățile extra-didactice/ performanța înseamnă de fapt a face o investiție pe termen lung pentru viitorul Bistriței. Pledoaria i-a edificat pe cei abilitați și Primăria Bistrița a oferit spațiu propriu pentru funcționare echipei nonformale de la Palat. Oportunitățile oferite pentru petrecerea timpului liber într-un mod atractiv și eficient, cultivarea talentului constituie premisa în educarea unor tineri cu viziune, cu idei constructive, capabili, în viitor, să inițieze proiecte de anvergură pentru comunitate.

Eu, cu poezia în minte, cred că am tresărit cel mai mult, în pragul șantierului demarat, cu prilejul începerii recentei „vacanțe de vară”. Dar, Slavă Domnului, că lumea e constituită din oameni pricepuți pe toate palierele de activitate. Deci, toată vara, cadrele didactice, personalul auxiliar, și cu câteva mâini de lucru suplimentare, s-au trudit pentru ca elevii talentați pe diverse domenii, care vor frecventa Palatul, să fie întâmpinați oportun. Toată vara s-a robotit pentru igienizarea spațiului și dotarea lui cu cele necesare. Multă muncă voluntară, depusă cu elan, de dragul ideilor creative care vor prinde contur, de dragul copiilor care vor însufleți acest spațiu.

Actualul director, profesor Dorel Nicoară, continuă coordonarea colectivului, din perspectiva celor câțiva zeci de ani de experiență și performanță în câmpul Palatului. Pe lângă colegii mei, amintiți în alineatul următor, fiecare cu darul lui, și implicați și-n șantier, m-a impresionat cum și-a suflecat mânecile la lucru gospodăresc și doamna contabilă Mihaela Pașcan, cât a fost de harnică, s-a întrecut pe sine, doamna Violeta Bilegan, responsabila noastră cu igienizarea. Ce să mai zicem de șeful de șantier Ioan Drăguș? Pentru Palatul Copiilor a fost Vara schimbării la față!

Paleta educațională e atractivă și variată, colectivul didactic determinat și bine pregătit. Vi-i prezentăm pe profesori și cercurile coordonate: Dorel Nicoară (director) – Electronică; Antonia Orban Sima – Teatru; Călin Deiac – Tenis de masă; dr. Diana Morar – Pictură; Ioan Făgărășan – Jocuri logice – Lego; Iulia Istrate – Informatică; Teodor Puşcaş – Dansuri populare; Crina Albuț – Dans modern; Ionela-Silvia Nuşfelean – Creație literară – teatru pentru cei mici; Ioan-Sabin Mureșan – Italiană creativă.


Și, când domnul Ioan Drăguș, tâmplarul/ zugravul Palatului, a terminat ultima tușă la fațada exterioară, numai ce ne trezim, bucurându-ne, cu binecuvântarea Copilărie. Tocmai ajunseseră surorile Daria și Diana Cîrceie, să se reînscrie, fiecare, la câte două cercuri favorite. Deci și ele sunt acum protagonistele din reclama fotografică. Dar, de-a lungul timpului, mulți au fost și sunt cei care au făcut și fac reclamă/ mizează pe libertatea de expresie, pe creativitate, pe dezinvoltură, pe performanță, calități urmărite cu pasiune și profesionalism!


Palatul Copiilor Bistrița se redeschide oficial la 1 octombrie, în ziua când, în calendarul creștin, se pomenește Acoperământul Maicii Domnului. Instituția împlinește acum 70 de ani de activitate neîntreruptă! Ce multe amintiri reconfortante, ce multe pietre de temelie s-or fi pus aici pentru viitoare cariere de succes. Exersați-vă creativitatea în varii contexte educative! Și, nu uitați: Cursurile sunt gratuite!

Dragi copii ai orașului/ județului, dragi copii plini de idei, vă așteptăm să vă înscrieți online pe site-ul Palatului, la adresa https://pcbn.ro/, sau față către față la sediul instituției. Date suplimentare despre activitățile nonformale puteți obține și accesând blogul https://palatulcopiilorbn.blogspot.com sau pagina de Facebook a Palatului Copiilor Bistrița. Cei interesați pot lua legătura cu profesorii coordonatori ai fiecărui cerc, pentru stabilirea orarului oportun și privitor la alte aspecte organizatorice.


Nu ne permitem să sunăm clopoțelul cu fast, să organizăm o deschidere festivă, datorită conjuncturii sociale umbrite de pandemia de coronavirus, dar, frumos, luând toate măsurile de protecție necesare, cu bună rânduială, vă re-așteptăm, pas cu pas, gând bun cu gând bun, să continuăm de construit turnulețele de la Palat! Să fim ocrotiți sub un acoperământ luminos și să nu uităm că salvarea lumii vine din interior!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu