sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Dedicații pentru Habarnam și ai săi

 prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN
Palatul Copiilor Bistrița

 

Săptămâna aceasta, în 23 noiembrie, am mai avut un eveniment literar, ziua de naștere a scriitor rus – Nikolai Nosov, tatăl lui Habarnam. Da, da, Habarnam, personajul „pe roți”, care ne amuză, dar ne și pune pe gânduri pe toți. Să nu-mi spuneți că habar nu aveți de Habarnam? Cred că nu e copil, cât de cât citit, care să nu fi trăit ceva din „Aventurile lui Habarnam”, fie în Orașul Florilor, fie în Orașul Soarelui sau chiar pe Lună. Ce ne împiedică să visăm? Și totuși, dacă vreți să vă (mai) dumiriți, și nu aveți la îndemână o carte cu el, intrați pe https://habarnam.ro/aventurile+lui+habarnam și… re/ citiți!

Acuarelă, Habarnam și Șurubel

El ne învață cât de greu e să faci 3 fapte bune consecutive pentru a dobândi o baghetă magică, când toți îți pun bețe-n roate. Câți dintre noi nu suntem provocați, tentați de te miri ce visuri? Și, hop! De ce nu? Putem îndrăzni. Sub masca unei înfrângeri, Habarnam vorbește despre șarm și probleme de integrare, iluzii și buf-uri pe pământul plat! Dar și despre drumuri de inițiere, despre schimbat. Despre multe speranțe legănate-n hamac.

Cea mai mică prichinduță, asistenta doctorului Pilulă

Mai ales din preajma zilei scriitorului Nikolai Nosov până departe, autorul rus face cinste cu un zbor cu Balonul poveștilor lui. Carte cu carte! Haideți cu toții în Balon cu Habarnam și alți prichindei și prichinduțe! Știe-Tot ne va ține prelegeri educative. Lunetă va fi mai aproape de Soare. Unii o să mai tragă câte o sfoară, alții o s-o mai dea în bară! Dar, e sărbătoare! Nu-i așa că avem nevoie cu toții și de un pic umor! Putem râde și pe sub mustață sau chiar mai serios. Nikolai Nosov nu ne oprește, ne dă voie voios. Bucuria la toți ne priește. Astfel, haide, ia și citește!

Cum a devenit Habarnam poet

De defecțiuni să nu se teamă nimeni! Șurubel și Piuliță sunt cu trusa de scule după ei. Doctorul Pilulă – cu trusa medical-literară. Poetul Floricică, dintr-o perspectivă înaltă, va putea dedica poezii topitoare fiecărei admiratoare: Ochilor-albaștri și nu numai. Chiar, sau mai ales, și celei care face pe trista, fluturând de pe pământ un semn cu batista. Și alte vedete de prichindei instruiți te vor inspira. Deci, re/citește, nu mai sta!

Cum se tratează bolile prichindeilor

Chiar dacă Marele poet Floricică face cocoloașe din toate strofele lui Habarnam, eu mă încăpățânez să-l iau la creație pe prichindelul copilăriilor ghidușe, cu toate bazaconiile lui lirice, cu tot cu „floricele”, sunt acceptate și ele. Îl încadrăm la expresioniști, la dadaiști și gata. Îi mai trebuie un pic de consecvență, câteva lecturi suplimentare și îl lansăm. Dați-i un punct de sprijin, creați câteva versuri pentru orice prichindel și – cine știe? – se va îmbia mai serios și el să scrie. Încercăm? Ce ziceți? Deci, compuneți, dacă vă este pe plac, o strofă cât de mică dedicată unui personaj creat de scriitorul rus menționat. Cu rimă sau fără rimă?! Ori, ori, fie, fie… Lansați în zbor dedicații speciale, strofe jucăușe pentru orice prichindel nosovian. Cine începe? Habar n-am! Cineva e cu mâna pe sus. Cine? Cine? Tam-nesam: „Eu, Habarnam!”.

Gogoașă și ai lui, deasupra norilor



Prichindeii din Orașul Florilor

PS Materialul de mai sus e ilustrat cu secvențe din „Aventurile lui Habarnam”, jucate pe o scenă bistrițeană, într-un an, de mici actori visători de la Palatul Copiilor.

http://www.rasunetul.ro/habarnam-din-orasul-florilor-pe-strada-bistriteana-florilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu