marți, 23 mai 2017

Avramiștii – mândrii reprezentanți ai portului popular – la Năsăud!

Prof. Monica LUPUȚI
Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița

În data de 14 mai, Țara Năsăudului a sărbătorit Ziua Costumului Popular. În această zi istorică s-a urmărit intrarea în Guinness World Records cu două recorduri: cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular și cel mai mare număr de participanți la un dans tradițional. Bineînțeles că am depășit așteptările!
Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Avram Iancu (d-na director Andron Elena și d-na director-adjunct Luca Alina Silvia alături de înv. Sarca Diana, prof. Oprea Angelica, prof. Ursa Floarea, prof. Lupuți Monica, prof. Rus Marinela, secretar Moldovan Mirela, prof Bălan Elena, prof. Cotoc Garofița, prof. Lazaric Ștefan, înv. Guther-Vlad Elena Anca și prof. Sigmirean Ioan) au răspuns în număr mare invitației de a participa la acest important eveniment.
Cuvintele noastre nu s-au transcris doar în promisiuni ci și în fapte, efectivul școlii noastre însumând peste 140 de participanți. Am reușit să ne mobilizăm, de la mic la mare, pentru onoarea județului nostru și pentru stima, respectul și iubirea față de portul nostru popular.
Într-o zonă în care tradițiile sunt menținute vii, elevii școlii noastre au defilat cu fruntea sus, organizați, răbdători și conștienți de magnitudinea evenimentului.
Deși de la organizarea grupurilor pentru defilare până la numărarea efectivă au trecut ore întregi, chiar dacă elevele, elevii cu clopuri înfrumusețate cu pene de păun și profesorii erau cu toții bronzați și obosiți sub arșița unei zile care se anunța ploioasă – avramiștii au fost ambițioși și au rezistat, pe linia albă a cercului, până la final!
Evenimentul este unul istoric, frumos și înălțător iar participarea activă la asemenea eveniment ne face pe noi, cadrele didactice participante, sa le mulțumim elevilor noștri pentru prezență, organizare și răbdare în această zi în care, toți împreună am intrat în horă și am jucat.
Cel care își iubește portul își iubește rădăcinile, acel loc, acea zonă de unde ne vine esența și puterea noastră, iar noi am onorat Patria costumului popular cu dăruire, emoție, demnitate, considerație, respect, prețuire și stimă față de valorile noastre tradiționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu