luni, 2 octombrie 2017

Ziua Europeană a Limbilor Străine la Liceul Teoretic „Constantin Romanu-Vivu” Teaca

prof. Georgeta BALINT,
Liceul Teoretic „Constantin Romanu-Vivu”, Teaca

Având convingerea că plurilingvismul este un instrument esențial în înțelegerea interculturală, la inițiativa Consiliului Europei, ziua de 26 Septembrie a fost dedicată, încă din anul 2001, sărbătoririi Limbilor Străine. Din acest motiv, marți, 26.09.2017, elevii Liceului Teoretic „Constantin Romanu-Vivu” au sărbătorit, la unison cu elevii multor școli din Uniunea Europeană, Ziua Europeană a Limbilor Străine. Aceștia au fost așteptați la bibliotecă de doamna profesoara de engleză, Balint Georgeta și doamna bibliotecar Anna Mihalci cu o prezentare PowerPoint prin intermediul căreia elevii au aflat despre semnificația zilei și scopul acestei sărbători: celebrarea diversității lingvistice și a bogatei moșteniri culturale a continentului nostru și încurajarea învățării limbilor străine la toate vârstele, atât în cadrul școlilor, cât și în afara lor. Discuțiile au fost îndreptate în special către rațiunile practice care ar trebui să îi determine și să îi încurajeze pe elevi să învețe limbi străine. Astfel, elevii au ajuns la concluzia că beneficiile pluringvismului sunt multiple: pe lângă dezvoltarea cognitivă demonstrată științific, îmbunătățirea memoriei și a atenției și sporirea încrederii în sine, este un lucru bine știut că stăpânirea mai multor limbi străine lărgește aria orportunităților de angajare, facilitează turismul și interrelaționarea cu persoane din străinătate.



Pentru a destinde atmosfera și a spori interesul față de Limba Engleză, elevilor le-au fost prezentate mai multe curiozități ale limbii, aspecte amuzante, mai puțin cunoscute și cu care este mai puțin probabil să se întâlnească în cadrul formal al unei lecții obișnuite. De asemenea, elevii au avut ocazia să își exprime opiniile în legătură cu proverbe sau citate celebre despre limbă precum: „Vorbește-i omului într-o limbă pe care o cunoaște și el va înțelege. Vorbește-i omului in limba natală și îi vei ajunge la inimă” – Nelson Mandela sau „O noua limbă îți aduce o nouă viață” – proverb Persan.



Entuziasmați și debordând de curiozitate pentru cultura și limba altor țări, elevii au realizat stegulețe ale țărilor din Europa și le-au afișat pe un panou, alăturând fiecărui steguleț un mesaj: cum zice fiecare popor în limba lui că vorbește limba națională: „Noi vorbim limba română”, „We speak English”, etc. În plus, elevii au mai realizat și alte postere prin care și-au exprimat in mod liber dragostea față de limbile străine.


Nu in ultimul rând, elevii au muncit chiar la realizarea unui videoclip, al cărui scop a fost acela de a rezuma toate informațiile acumulate in urma activităților dedicate Zilei Limbilor Moderne. Cei mai mici au salutat in diferite limbi, iar cei mai mari au vorbit liber în limba engleză despre semnificația zilei și au reprodus chiar și câteva dintre curiozitățile descoperite. Motto-ul zilei, ales împreună cu copiii a fost „We all smile in the same language!”, pentru că, uneori, un zâmbet face cât o mie de cuvinte, indiferent în ce limba ar fi ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu