luni, 23 mai 2022

 

GRĂDINIȚA DE POVESTE

 ”Citește-mi 100 de povești” , este un program național de încurajare a lecturii în grădiniță și în familie, inițiat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii. Grădinițele sunt transformate în insule de lectură și natură, 
unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților și ale universului și îngrijesc plantele și animalele din jurul lor.

Grădinița cu P.P. ”Trenulețul Veseliei”, Bistrița, prin coordonator local Bândean Alexandra-Maria, a demarat acest proiect cu intenția de a stimula lectura în rândul copiilor, atât în grădiniță, cât și în familie. 

Copiii au avut oportunitatea de a participa la ateliere de lectură și de a-și dezvolta atenția, vocabularul, imaginația și mai ales motivația pentru învățare. Programul contribuie așadar, în mod direct, la dezvoltarea literației și a unor obiceiuri de lectură care favorizează procesul de învățare.

Obiectivul grădiniței prin implicarea în acest proiect a fost acela de a deveni Grădiniță Bibliotecă, adevărată insulă de lectură și cultură pentru copii. Primul pas a fost acela de a implementa împreună cu directorul și echipa de proiect din grădiniță un plan de lectură, un plan anual dedicat copiilor, cu sesiuni săptămânale de lectură, cu invitați care să le citească celor mici. 

În grădiniță a fost amenajată insula de lectură, pornind de la piesa de rezistență a grădiniței, acvariul cu pești, deoarece copiii erau obișnuiți să viziteze zilnic peștii. Insula a fost amenajată pe holul principal, deoarece este un spațiu luminos și accesibil pentru copii, aceștia traversând zona cel puțin de 2 ori pe zi.

În cadrul proiectului am încercat să implicăm părinții, prin desfășurarea unor activități, ateliere de lucru, pe care am intitulat-o ”Povestea de la ora 5”. Prin această activitate am încercat să stimulăm interesul pentru lectură și să încurajăm cititul în familie. Părinții au venit la grădiniță și au citit povești copiilor, aceștia fiind foarte încântați, iar părinții emoționați.

De asemenea am avut și invitați speciali din comunitatea locală, inspectorul școlar pentru educație timpurie, absolvenți de grădiniță care ne-au împartășit din tainele cititului, iar de Ziua Națională a Lecturii, în 15 februarie 2022, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, ne-a onorat cu prezența, citindu-le copiilor povești.

Pentru a marca importanța activităților de lectură în primii ani de viață, am ales ziua de 18 Mai prin care am marcat Ziua Cărților în grădiniță - Bazar de carte -schimb de cărți între copii din grădiniță.

Cărțile oferite în program au fost atent evaluate și selecționate dintre cărțile valoroase din punct de vedere literar și potrivite vârstei preșcolare. Acestea au avut un impact deosebit în rândul copiilor, dar și în rândul părinților care le-au putut răsfoi, fiind așezate la Insula de lectură.

Prof. Înv. Preș. Bândean Alexandra-Maria

G.P.P. ”Trenulețul Veseliei” Bistrița

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu