marți, 9 iunie 2020

Scrisori de mai, la post restant!

prof. coord. Ionela NUȘFELEAN și Iulia ISTRATE

Palatul Copiilor Bistrița

 

Proiectul educațional regional Scrisori de mai, ediția a VI-a, derulat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj și Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu alte instituții culturale, a avut momentul culminat în luna mai a acestui an.

Activitatea principală a proiectului a constat într-o competiție literară și artistică. Tema acesteia a reprezentat-o scrierea și ilustrarea plastică sau digitală a unei Scrisori. Cei mici au creat Scrisori către un personaj din „Aventurile lui Cepelică”, de Gianni Rodari. Elevii de gimnaziu, pornind de la un motto blandian, au scris și ilustrat o Scrisoare Poetei Ana Blandiana. Liceenii, inspirați de fragmente din cartea „O călătorie spre marea interioară” a scriitorului Romulus Rusan, au adresat o Scrisoare către marea interioară.

La Concursul Regional literar și artistic Scrisori de mai, ediția a VI-a, s-au primit peste 90 de Scrisori: din Statele Unite ale Americii, Italia, Republica Moldova și din 9 județe ale României (Bacău, Cluj, Constanța, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Bistrița-Năsăud).

Însă au apărut unele probleme în desfășurarea tuturor concursurilor educative din anul acesta. Ministerul Educației și Cercetării a dat un ordin, 4304 din 21 mai 2020, prin care se anulează activitățile educative/ competițiile care nu s-au derulat până la data suspendării cursurilor școlare.

În aceste condiții, am fost nevoiți, din păcate, să nu ducem până la capăt proiectul Scrisorilor de mai, să nu îl finalizăm precum era preconizat, la sfârșit de mai, am fost nevoiți să întrerupem (deocamdată) derularea competiției literare și artistice.

Sperăm să survină noi reglementări favorabile, care să permită finalizarea competițiilor educative (măcar a celor derulate online) și, implicit, încununarea Scrisorilor de mai.

S-au făcut demersuri spre Ministerul Educației și Cercetării pentru a se reveni cu specificări suplimentare legate de desfășurarea competițiilor educative online și este posibil să se dea un nou ordin ministerial oportun în acest sens.

Dacă se va primi unda verde pentru finalizarea competițiilor online în curând, ne vom strădui să ne încadrăm cu evaluarea lucrărilor/ postarea clasamentului „Scrisorilor de mai” în acest an școlar.

Dacă nu apar noi și favorabile dispoziții ministeriale în acest sens, până la finele anului școlar, ne vom gândi la o altă modalitate, sperăm inspirată, de valorificare a efortului creativ al celor implicați.

Până la noi semne, oferim tuturor un buchet de margarete proaspete de Chiraleș, flori-simbol pentru Scrisorile de mai și… un buchet de fotografii de la edițiile anterioare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu