luni, 19 aprilie 2021

Ecoul veseliei din labirintul verde

 prof. Iulia ISTRATE,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Nevoia de sănătate pe termen lung impune gândirea unor strategii eficiente de gestionare echilibrată a resurselor planetei, adoptarea unui mod de viață sănătos, cere formule constante de educare a tinerei generații în spiritul respectului față de Pământ. Proiectele internaționale Erasmus adună împreună comunități educative din diverse colțuri ale Europei care militează pentru o „generație sănătoasă”, o „generație verde”, ecologică.


Începând cu 1 septembrie 2020, Palatul Copiilor Bistrița derulează proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ „HEALTHY AND SUSTAINABLE” împreună cu instituțiile de învățământ europene din Ies San Lucas, Spania, Yücel Boru Fen Lisesi, Turcia, Istituto Comprensivo Statale nr. 1 „Don Lorenzo Milani”, Italia.


Proiectul își propune să atragă atenția elevilor asupra educației prin și pentru sănătate, cu impact asupra vieții cotidiene, oferind șansa modificării mentalității și consolidării cunoștințelor referitoare la o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos. În cadrul proiectului, elevii vor beneficia de instrumente educaționale și activități learning by doing care încurajează formarea de atitudini și obiceiuri sănătoase, într-o abordare integrată: îngrijire personală, prevenția bolilor, alimentație sănătoasă și mișcare.


Activitățile lunii aprilie au avut ca tematică jocul folosind obiecte confecționate din materiale reciclabile – „
Let's play using recycled materials”.


Principalele obiective propuse:

- promovarea sportului și activităților în aer liber;

- dezvoltarea personală a elevului în direcția unei vieți sănătoase;

- conștientizarea importanței reciclării materialelor;

- dezvoltarea unor abilități cum ar fi disciplina și respectul prin intermediul sportului;

- promovarea sănătății și a stării de bine;

- identificarea exemplelor de bune practici din diverse țări europene;

- schimburi de experiență și realizarea unor recomandări de politici regionale.


În perioada 29 martie – 9 aprilie, 2021, elevii au confecționat din materiale reciclabile diferite obiecte – popice din sticle de plastic, frumos colorate, corzi din resturi de sfoară și suluri de carton reciclabil, alte dispozitive confecționate din recipiente de plastic folosite în activități cu mingea, suport de lemn
și dopuri albe și negre pentru jocul educativ „X și zero”, care dezvoltă abilitățile cognitive, atenția, concentrarea etc.


A urmat întâlnirea elevilor implicați în activitate, de la cercul de tenis de masă, profesor coordonator Călin Deac, cercul de teatru și creație literară, profesor coordonator Ionela Nușfelean și cercul de informatică, profesor coordonator Iulia Istrate. Activitatea s-a desfășurat în parcul municipal într-o atmosferă de entuziasm și bucurie.


Toți copiii adoră să se joace în aer liber, iar provocările cu privire la noi idei de joacă și activități sunt foarte îndrăgite.
Schimbul de impresii, voia bună și jocul ne-au însoțit pe tot parcursul întâlnirii. Plăcutul și utilul s-au împletit perfect în labirintul parcului municipal, locul în care copiii au dat start veseliei!



Mișcarea înseamnă sănătate!

Prin participarea la workshop-uri, activități sportive sau schimburi de bune practici, elevii vor conștientiza importanța unei vieți sănătoase, vor avea oportunitatea să descopere și să protejeze natura, își vor dezvolta abilități precum disciplina, motivația, implicarea și cooperarea, indispensabile pentru un stil de viață echilibrat, frumos, responsabil!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu