miercuri, 28 aprilie 2021

Programarea în Scratch și algoritmii viitorului

 prof. Iulia ISTRATE,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Un limbaj de programare adaptat vârstei lor este o primă etapă pe care copiii trebuie să o parcurgă pentru a accesa lumea marilor proiecte tehnologice. Cei mici sunt foarte atrași de mediul digital (calculatoare, tablete, telefoane, internet etc.), iar atunci când sunt implicați direct, fiind creatori de conținut și nu doar consumatori, totul devine mult mai interesant și captivant.

Într-o lume cu un ritm accelerat al digitalizării, o gândire orientată spre rezolvarea problemelor, cunoștințele și abilitățile învățate prin programare vor fi de mare folos în foarte multe specializări, inclusiv pentru meseriile viitorului. Majoritatea joburilor vor îmbina mai multe domenii și pasiuni (umane, creative, digitale, tehnologice etc.), cu posibilități nenumărate.


Fiecare elev trebuie să aibă șansa de a se familiariza cu noțiunile de bază ale unui limbaj de programare. Iar pentru începători, Scratch e unul dintre cele mai bune, pentru că are o interfață prietenoasă, e ușor de înțeles și utilizat și încurajează copiii să-și transforme orice idee în realitate! Este un limbaj de programare creat de MIT Media Lab (Massachusetts Institute of Technology), cu sloganul „Imagine. Program. Share” și crearea unui proiect pornește de la generarea unei idei, transformarea ei într-o succesiune de etape și implementarea folosind blocurile de programare Scratch. Copiii învață cum să gândească logic și organizat, cum să rezolve probleme, cum să se exprime, dar un rol esențial îl are feedback-ul și interacțiunea cu ceilalți utilizatori ai programului și mai ales ideea de cooperare și lucrul în echipă.

Elevii pasionați de programarea în Scratch au avut posibilitatea să se înscrie la competiția internațională, Spring Scratch Coding Challenge 2021, organizată de International Kids Coding Competitions (IKCC), în perioada 01 – 31.03.2021. La acest concurs s-au calificat cu proiecte interesante și creative, 656 de elevi, reprezentând 548 de instituții de învățământ de pe întreg mapamondul.

Concurenții grupați în patru categorii de vârstă (7-8, 9-10, 11-12, 13-14) au trebuit să creeze în mod individual proiecte originale (animații, jocuri, povestiri, sau tehnică mixtă), anul acesta tema concursului fiind „Roboți”. Juriul, format din nouă specialiști în crearea de software educațional, a acordat locul I, II și III, dar și premiul special pentru cea mai bună idee de proiect, pentru script excepțional, scenariu excepțional și animație excepțională.


Elevii cercului de informatică, de la Palatul Copiilor au obținut rezultate deosebite la Concursul Internațional de Programare în Scratch „Spring Scratch Coding Challenge”, intrând în competiție cu colegi de vârsta lor din toată lumea.


Remarcabilă este performanța elevei Daria Leah, calificată în concurs la categoria de vârstă 11-12 ani, care a obținut premiul special pentru scenariu de excepție, calificându-se în elita câștigătorilor, alături de elevi din Statele Unite, India, Vietnam, Myanmar (Burma), Belarus și Australia.


Concursul, având o temă de actualitate, a fost o provocare interesantă, a fost un exercițiu complex de valorizare a cunoștințelor și un bun prilej de promovare a programării. Aplicațiile elevilor au demonstrat interesul deosebit și plăcerea de a îmbina creativitatea și programarea vizuală, fiind exemple excelente și utile pentru toți cei interesați de acest univers al informaticii.

Felicitări Daria, felicitări tuturor copiilor participanți și mult succes în acest domeniu fascinant, al viitorului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu