joi, 23 decembrie 2021

La Palatul Copiilor Bistrița sărbătorim Crăciunul european – autentic și digital

 prof. Iulia ISTRATE,
Palatul Copiilor Bistrita

 

Proiectele Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport stabilesc legături educaționale pe diverse paliere. Indiferent de tematica parteneriatelor educaționale, nu se ignoră marile evenimente ale umanității, momente la care se transmit, în maniere diverse, mesaje sărbătorești, în flash-uri moderne sau în modalități de expresii sensibile ale autenticității locale și naționale.

Astfel, și în preajma sărbătorilor de iarnă, partenerii educaționali din proiectele strategice Erasmus+ KA229 și alte proiecte de colaborare europeană, împărtășesc bucuria de a fi împreună. Fiecare țară gândește formule educativ-afective de a transmite prietenilor europeni un gând luminos.

Cercul de informatică al Palatului Copiilor Bistrița s-a implicat, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, de găsirea a variate modalități de comunicare pline de culoare, efervescență, traduse în felicitări digitale, trimise prietenilor europeni din Georgia, Italia, Olanda, Polonia, Serbia, Letonia, Spania și Turcia, în cadrul proiectului „Digital new year card” (inițiat în decembrie 2021 și dedicat marcării sărbătorilor de iarnă și trecerii în noul an). De la brăduți, Moș Crăciun, la stele, lumini, cadouri, mesaje, compoziții grafice felurite, toate emană bucuria de a petrece o oază de timp eficient/ afectiv împreună.










Și alte cercuri, și alți parteneri locali s-au înscris în această provocare europeană. Astfel că, pe lângă dexteritate digitală, s-a dovedit pasiune pentru opere memorabile din literatura română și universală, care au în centru Sărbătoarea Nașterii Domnului, s-au scris poezii pe fulgi netopitori – mesaje, impresii, emoții de Crăciun etc.





Dacă limbajul literar-digital poate fi regăsit în anumite nuanțe pe diverse meridiane, nota de autentic e dată, evident, de tradițiile fiecărui popor în parte. Astfel că reprezentanți români ai proiectelor Erasmus și nu numai, au colindat lângă bradul Palatului Copiilor Bistrița, dând timpului o notă de sărbătoresc.



Cu siguranță trăirea, emoția românească va avea ecou benefic în sufletele partenerilor noștri europeni, cum, de asemenea, și noi rezonăm, empatizăm cu mostre de sensibilitate italiană, spaniolă, poloneză, bulgară, letonă, greacă, portugheză, turcă etc.





Fiecare importă o doză de autenticitate autohtonă, astfel că barierele se estompează și mapamondul are șanse suplimentare să fie o zonă de interferențe benefice, o zonă de dialoguri etnice, digitale și culturale, cu potențial major pentru o conciliere globală, mai ales în spiritul Crăciunului, cea mai prețuită perioadă a anului, un timp al conexiunii și al cadourilor oferite din inimă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu