luni, 1 februarie 2021

Daria Maria Timiș Varga și literele, prietenele ei

 Scrieri din Atelierul Iernii

prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Cum contabilizăm responsabilitatea? O „sită critică” evidentă a fost și perioada de criză pe care am traversat-o, când Daria a stat mereu pe baricade, savurând fiecare temă literară, tratând-o cu maximă seriozitate.

Daria Maria Timiș Varga e o fetiță pasionată de litere până peste cap. „Până peste cap” = „într-un fel minunat”! Este elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Avram Iancu, având-o ca învățătoare pe doamna Lia Rozalia Urian, „delicată și suavă ca o garofiță”, care i-a clădit, într-un mod esențial, o bază educativă pentru tot restul vieții. Finețea care le caracterizează pe amândouă mi se pare o caracteristică a nobleței.

Daria, sub privirile admirative ale poetului David Dorian

În toamna anului 2019, la Festivitatea de deschidere a Palatului Copiilor Bistrița, m-am bucurat să o cunosc pe Daria Maria. Venise să se înscrie la grupa de creație literară. Cu o codiță împletită, cu un sarafan înflorat, cu ochișorii vigilenți, distinsă. Am reținut-o din prima clipă. S-a dovedit a fi la patru ace în toate: pasiune, conștiinciozitate, bun simț. Și, din când în când, mai rar, mai sărea și-ntr-un picior. Evident, o revelație a anului școlar precedent!

Susținută în mod deosebit de toată casă, părinți, bunici, pisic, i-a purtat pe cei dragi, pe aripi imprimate cu cuvinte, pe la diverse manifestări literare, cenacluri, având răbdare de două-trei ore în te miri ce dezbateri, lecturând din creațiile proprii, impresionând auditoriul.

Anul acesta școlar n-a speriat-o nici un ghimpe de distanță, de online, ci ea a fost mereu de strajă. Se zice că Iubirea se dovedește în încercare. Un fel de Ana a lui Manole, pe ea nu a oprit-o nici un vânt, nici un ger de orice fel din drumul ei spre Creație. Și-a dovedit iubirea pentru scris.

Daria, într-o meditație eminesciană, alături de părinții săi și de colegul ei, Alexandru Uilean

Daria scrie cu pasiune, scrie cu nerv, se bucură să facă să miște totul, să vibreze nenumărate cuvinte în camera ei. Mișună, ies de sub pat, intră pe fereastră și toate o ascultă. Pe unele, pe care le vede că sunt responsabile, ascultătoare de o autoritate supremă, le lasă și mai libere, nu le mai strunește. Știe că sunt apărute pe calea sigură a inspirației. Expresiile, sintagmele respective sunt pe picioarele lor, se descurcă. Cu celelalte are ea o școală secretă.

În cuferele ei depozitează: caiete cu proze, povești deasupra Japoniei, microromane în manuscris, scenarii, temă după temă și, uneori, și câte-o poezie. Pandemia a stopat competițiile literare derulate sub egida Ministerului Educației și Cercetării, dar abia aștept primăvara, când sunt pe rol câteva concursuri specifice, sub auspiciile unor instituții culturale, și Daria va putea să facă figuri stilistice frumoase.

Îndrăgostirea de cuvânt e într-adevăr un spectacol al invizibilului, dar câtă fascinație, cât elan, ce emoție incumbă acest atașament! Daria pricepe că un mic asterisc poate da peste cap o întreagă structură literară, că un mic „la” poate însenina.

Ea înțelege că nu poate ajunge la performanță pe baza unui studiu sporadic, astfel că e constantă și determinată în ceea ce face. Nu a ratat nici o temă literară din toată perioada online, fiecărei teme i-a răspuns cu un text literar demn de papion.

Daria, după trei ore de Cenaclu Coșbuc, încadrată de profesoara Ionela Nușfelean și de poetul Valentin F. Radu

Pentru toată străduința, e firesc, să vină și… un preambul la un debut literar. „Nova Didactica” e o revistă caldă, colorată, primitoare. Poate se va ivi aici chiar o rubrică cu „Scrieri din Atelierele Anotimpurilor”, unde vor publica și alți copii. Sunt atâtea emoții de împărtășit!

Pentru Daria Maria Timiș Varga întrevăd că vor urma și alte reviste, „porți stelare”, publicații, antologii, competiții, cenacluri… Sper că se va integra fast în „Mișcarea literară” bistrițeană, va debuta și-n volum. Că va participa la festivaluri literare prin țară, burse de creativitate prin lume etc. Să-i fie drumul literar roditor, pe măsura talentului și-a dăruirii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu