miercuri, 10 noiembrie 2021

Raporturile sănătății mintale și domeniul interdisciplinarității (secțiunea II). Câteva elemente specifice educației pentru sănătate

 prof. Daniela IOVIȚĂ,
Școala Gimnazială Specială, Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată, Cluj-Napoca

 

Educația pentru sănătate se personalizează și se adaptează obligatoriu nevoilor generale de educație.

Educația pentru sănătate, ca de altfel întreaga educație ca activitate susținută, planificată, spontană, non-formală trebuie filtrată și supusă adaptării corespunzătoare, inclusiv din punct de vedere al conținuturilor. Această recomandare de personalizare și adaptare, reiese din principiile psihopedagogice și psihologice care acționează concomitent asupra conținuturilor pentru asimilare dar care, sub influența factorilor didactici de natura resurselor umane în principal, acționează totalizând o sumă de scopuri pe direcții de abordare diverse, funcție de aceste personalizări. Adică, funcție de: vârsta mintală, vârsta cronologică, sex, nivel de educație, nivel de înțelegere, ciclu de învățământ, tip de învățământ, profil, clasă, aceste conținuturi variază din punct de vedere cantitativ și calitativ, unele accentuând latura imagistică asociată cu utilizarea de planșe, desene, schițe, TIC și altele mai profunde și unde, varietatea conținuturilor curriculare abundă de trimiteri bibliografice, astfel conținuturile devenind mai profunde. Ambele variante exclus din start rigiditatea procesului didactic, decadența, imoralitatea și mai ales latura slab-calitativă. Aceasta, este doar adaptare funcție de posibilitățile fiecărui beneficiar al conținuturilor și nu o excludere a calității informaționale.

 

1. Educația pentru sănătate nu caută îngreunarea și supraîncărcarea curriculară

Prin extensie, selectarea conținuturilor (din curriculumul general), accesibilizarea și diversificarea componentelor acestuia, prin utilizarea de metode și procedee didactice și/ sau a unor mijloace de învățământ, prin valorificarea potențialului fiecărui elev, ținând cont de asigurarea unei calități superioare învățământului, oferta privind educația pentru sănătate este valabilă atât pentru învățământul de masă cât și pentru cel special și special integrat. Managementul integrării acestor noțiuni extrase din curriculum național, adaptarea și plasarea acestuia la copii din învățământul special și special integrat, devine mai mult decât o prioritate (motivele și argumentele fiind prezentate anterior și rețin: starea actuală de sănătate a elevilor, posibilitățile lor, profilele psihosociale, psihopatologice, etc.). Schimbarea unor obiceiuri nocive, înlocuirea cu altele noi formate prin întărire, promovarea unui stil de viață sănătos, formarea autonomiei personale, asocierea unor informații integrate privind corespondența educației pentru sănătate cu situații concrete de viață sau estragerea unor date-informații comparate din alte discipline și oferite în oglindă, pot completa educația pentru sănătate, pot evoca conținuturi anterioare, succesiunea de conținuturi alternative asociative, având capacitatea de a pendula curriculum-ul opțional sau la decizia școlii numai și numai în favoarea elevilor.

 

2. Educația pentru sănătate nu obosește elevul. Educația pentru sănătate nu dorește supraîncărcarea elevului din punct de vedere aplicativ-practic. Acest lucru- dacă este conceput la un înalt standard didactic, nu se poate realiza din mai multe considerații deoarece: sănătatea reprezintă cel mai de preț lucru, este asimilată vieții și trăirii corecte a acesteia, fapt pentru care fiecare elev nu poate să nu o perceapă; sănătatea este aceea care ne oferă șansa de a mânca, de a realiza activități, de a deține o stare de bine. Astfel, fiecare dintre noi dorim să menținem această stare de bine. Debutul acestui principiu determină aplicarea lui de la cele mai neînsemnate gesturi ca spre exemplu: importanța spălării dinților, îngrijirea cavității bucale, igiena intimă și prevenirea îmbolnăvirilor, îmbrăcămintea și încălțămintea de sezon, îngrijirea podoabei capilare, sănătatea sexuală, sănătatea alimentară, sănătatea mintală, etc. După cum se poate observa, elementele de bază anterior amintite fac parte din viața de zi cu zi și fac parte dintr-un program zilnic care, nu influențează și nu afectează realizarea altor sarcini, îndatoriri școlare sau profesionale, dar le completează și le performează influențând la modul cel mai plăcut percepția oamenilor asupra noastră, a noastră asupra altora, fie că vorbim de situarea în postura școlară fie în domeniul socio-profesional.

 

3. Educația pentru sănătate deține o latură de universalitate, de inter și transdisciplinaritate

Întregul context educațional propus de educația pentru sănătate, deține un puternic caracter de universalitate, act dovedit de interdisciplinaritatea conținuturilor, la modul cum acestea se organizează- reorganizează pe paliere de înțelegere intergeneraționale, pe un puternic fond argumentativ și aplicativ, un domeniu care se regăsește la toate nivelele socio-profesionale și culturale ale societății contemporane. Fie că vorbim despre domeniul sănătății și securității în muncă, de elemente de igienă sanitară, de prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, de prevenirea afecțiunilor gastro-intestinale, ale afecțiunilor cauzate de paradontoză, ș.a., educația sanitară este prezentă. Ajungem la concluzia că totul este sănătate aplicată la domeniile intime ale ființei umane, pe toate dimensiunile pentadice ale acesteia.

 

4. Educația pentru sănătate deține un aspect particular în educația specială destinată copiilor cu cerințe educative speciale

Determinările teoretice desprinse, ne relevă aspectul particularității deficiențelor, modul acestora de diagnoză, intervenție spre recuperare, compensare și/sau adaptare-readaptare de la caz la caz, dar și aspectul aplicativ-practic în ceea ce privește deosebirea intervenției și concretizarea acesteia. Astfel, având în vedere multitudinea de specificități deficitare în spectrul dizabilităților de vedere, intervenția în domeniul sănătății și a aplicațiilor în vederea educației pentru sănătate deține un rol primordial.

a. Elemente specifice dizabilităților de vedere și impactul asupra adaptării: studiile de specialitate în domeniu nu sunt acceptate ca singularitate ci doar ca integralitate în special în acest domeniu deoarece, în acest caz, se asociază o serie de măsuri adaptative a mediului extern, începând de la itinerariul de deplasare, deplasarea propriu-zisă, amenajarea și adaptarea mediului intern instituțional/școală, etc., a indicatoarelor sonore/vocale, tactile, senzitive și avertizatoare, a sălii de clasă, a spațiului intim de mișcare, a grupurilor sanitare, a mobilierului, etc., a tuturor acelor elemente care constituie mediul în care copilul cu dizabilități de vedere își desfășoară activitatea, în special exploatarea resturilor de vedere și dezvoltarea autonomiei personale prin compensare și supra-stimulare a altor simțuri. Acestor elemente se adaugă și cele care dețin elementul deplasării în siguranță în localitate, pe trotuare, refugiu pentru pietoni, etc, dețin elemente de siguranță rutieră asimilate educației pentru sănătate în vederea diminuării și eliminării tuturor factorilor de risc ce pot concura la favorizarea unor evenimente negative ce pot pune în pericol viața persoanei. Nu în ultimul rând, educația sanitară intervine și propune respectarea regulilor de igienă colectivă și individuală.

b. Sănătatea și educația pentru sănătate în cazul persoanelor cu dizabilități de auz, presupune acceptarea unor condiții și recomandări la fel de specifice, elemente de securizare a mediului în care trebuie să primeze intensificarea semnalizărilor vizuale în culori/spectre recunoscute internațional, stridente, în contrast, elemente de securitate și securizare a mediului și persoanei în toate situațiile ce pot apare în cazurile de interacțiune psiho-socio-culturală sau profesională. La fel ca și în alte situații specific, fiecare instituție de învățământ trebuie să adapteze la modul cel mai serios întregul mediu în care își desfășoară activitatea copilul cu deficiențe de auz, începând cu modul/ modalitatea de deplasare la și de la școală, transport, acces în unitate, deplasare în incinta școlii, ambianța clasei și personalizarea formelor de comunicare mimico-gestuală sau din punct de vedere a utilizării semnificațiilor (înscrisuri, semnalizare de securitate, lumină, etc)

c. Specificul educației pentru sănătate în cazul copiilor cu dizabilități cognitive: suportă un cadru mult mai larg de semnificații. Astfel, dorim la modul cel mai sintetizat să oferim cititorului câteva elemente de context al învățării la elevii cu dizabilități cognitive, aspecte care constituie specificul educării de la general la particular după cum urmează: elevul cu cerințe speciale reprezintă parte integrată în educația specială. Această formă adaptată de pregătire școlară și asistență complexă, trebuie să corespundă nevoilor de dezvoltare, funcție de anumite particularități (de vârstă, potențial de învățare, dezvoltare, aspect socio-economice, etc). Alte studii asociază funcție de anumite particularități, cum ar fi cele de natura dizabilităților cognitive, și alte aspecte ce țin de psihologia dezvoltării, din acestea rezultând recomandări mai mult sau mai puțin rigide din punct de vedere a persoanei cu cerințe speciale, a persoanelor implicate în supravegherea acestora.

Spre exemplu, dizabilitatea (deficiența) mintală profundă (notăm QI coeficientul de inteligență general, sau inteligență ca aptitudine generală); Q.I. 0 - +/-20-25 - unde dezvoltarea limbajului este rudimentară sau nulă, necesită îngrijire permanentă; Q.I. 20-25 +/-35 necesită îngrijire constantă; Q.I. +/-35 -/50-55– semnifică capacitatea efectuării unei munci calificate posibilă într-un mediu protejat, însă posibilitatea de a duce o viață independentă este pusă sub semnul întrebării; Q.I. 50-55/-70-75, dizabilitate mintală (cognitivă) ușoară, în urma unei educații speciale se poate ajunge la o competență socială și profesională bună dar, în condițiile unui stres socio-economic, apare necesitatea unei asistări, îndrumări; Q.I. 70 +/85 – intelectul de limită (liminaritatea) oferă subiectului posibilitatea efectuării unor meserii simple, în anumite perioade dificile necesitând asistență, supraveghere. În acest caz există și posibilitatea unei pseudodeficiențe, în special cultural-educaționale, recuperabilă, dacă sunt îndeplinite unele condiții. Revenind la educația specială, am amintit anterior că aceasta este indisolubil legată de cauzalitatea anumitor deficiențe, cât și de modul de recuperare, reabilitare, compensare, prevenție, integrare a persoanei cu C.E.S., în special a copiilor încadrați în învățământul special/special integrat dar, „are un rol facilitator de sprijin pentru elevii aflați în dificultate” (Stainback & Harris, 1989, cit. în Ghid pentru Cadre Didactice de Sprijin, pag. 60, 2005).

Alți autori, Păunescu (1978), Druțu (1995), Gherghuț & Neamțu (2000), Preda (2000), Vrășmaș (2004) nu contestă complexitatea fenomenului psihopedagogic și implicațiile sale multiple ci, mai mult invită la o clarificare a expresiilor și termenilor de: prevenire, compensare, reabilitare, aplicarea principiilor de cooperare (între specialiștii mediului educațional în ceea ce privește aplicarea principiilor învățământului în practică), dar și a umanismului, normalizării și egalității șanselor persoanelor cu C.E.S. Așadar, privind reabilitarea, Preda (2000) afirma: că este mai mult decât aplicarea unor tehnici speciale, subliniind prin definirea ei conceptuală o muncă în echipă interdisciplinară, deoarece contribuie la evaluarea unor potențialități funcționale. Realitatea trebuie să se producă pe termen lung, combinând teoria cu practica și cu cercetarea. Același autor a ilustrat dimensiunile multiple și direcțiile comunicării între experți în domeniul reabilitării, implicând medicina, științele educației, psihologia, sociologia și asistența socială, tehnologia, administrația, legislația și organizarea administrativă, acționând pe mai multe nivele, funcție de domeniile implicate. Aceste colaborări nu exclud educația pentru sănătate.

Privind conceptul de dizabilitate cognitivă există multe teorii care, delimitează etiologic acest context sau utilizează un termen alternativ mai restrâns utilizat- deficiență mintală. Desigur că acest termen indică un minus, o carență asupra căreia se concentrează acțiunea recuperatorie a psihologilor, medicilor, asistenților sociali, psihopedagogilor dar și a altor persoane avizate în domeniu. Dizabilitățile mintale dețin forme, tipuri, grade și specificații. Astfel: ,,Deficiența mintală desemnează o realitate complexă”, o rămânere în urmă, un construct mintal rămas neterminat (Druțu, 2002). „Deficiența mintală este doar o noțiune care include variate forme și tipuri care au în comun insuficiența mintală și care confirmă ideea unității în diversitate și în acest domeniu” (Zazzo, 1973, Pevzner, 1975, Roșca, 1967 apud Druțu, 2002). Deficiența mintală sau dizabilitățile cognitive- exprimă într-un termen nou o particularitate ce deține o arhitectură cognitivă specifică. Aceasta nu se limitează doar la ceva strict după cum suntem tentați să credem ci, reprezintă o tulburare de sistem, o rămânere în urmă, un construct mintal rămas neterminat; personalitatea fiind concepută ca un sistem de funcții în interacțiune, și nu o separare prin pierderea unei funcții; o implicare negativă complexă a unor factori, o reducere semnificativă a capacității psihice care ajută relației de adaptare. Poate fi primită ca o destructurare globală, fragilitate și rigiditate în cadrul unei unități de deficiențe unde deficiența mintală (destructurarea cognitivă) ocupă un loc central. Această dizabilitate mintală poate fi caracterizată sub aspectul unei tulburări de sistem și nu ca și o boală, nu poate fi redusă doar la leziunile și/sau microleziunile cerebrale, aceasta deoarece deficitul mintal poate să fie un bolnav, precum și un individ sănătos poate deține particularități ale dizabilității mintale. Există cauze multiple, generatoare ale deficienței mintale clasificate funcție de criterii stabilite de literatura de specialitate, clasificări și ipoteze uneori suspectate a fi generatoare a dizabilității cognitive. În acest sens sunt relevante cercetările longitudinale ale lui Zazzo (1960, 1969, 1973), Busemann (1965, apud Druțu, 2002), Roșca (1965), Inhelder (1969), Chiva (1973), Pevzner (1975), Păunescu (1977, 1978), Druțu (1995- 2005) Artero (2001), Dishman& Miller (2016) cât și clasificările oferite de Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, DSM IV, (2003), DSM V (2013). În acest context intervenția educației pentru sănătate se aplică la toate nivelele, pe toate palierele de dizabilitate și include: formarea autonomiei personale (domeniul de igienă elementară- care este deosebit de important la copii/elevii care dețin aceste dizabilități, igienă alimentară, igienă intimă și prevenirea bolilor, aspecte legate de sănătatea sexuală și prevenția bolilor cu transmitere sexuală- în condițiile în care, un alt aspect al dizabilității cognitive este reprezentat de slabul control al impulsurilor în special sexuale, conduite sexuale precoce, hipersexualitate, fond imagistic, cu debutul unei vieți sexuale deviante sau precoce care, nu de puține ori rămâne cu traume psiho-emoționale sau sarcini premature accidentale. În aceste cazuri, în planul de măsuri specifice la nivelul instituției de învățământ sau așezăminte, cămine/internate, latura prevenirii conduitelor precoce sexual este una dintre cele mai importante. Rolul principal al acestor măsuri fiind latura de siguranță sub toate aspectele și din toate punctele de vedere.

Desigur că studiile amintite pot elucida și completa faptul că deficiența globală afectează nu numai funcționarea intelectuală. Astfel, se conturează spectrului dizabilității cognitive până la aspectele psihosociale de cele mai multe ori combinate și necunoscute. De ce este importantă cunoașterea acestor teorii? Prin intermediul lor putem analiza deficiența; fiind teorii care evidențiază sau presupun cauze spre diagnosticare ca, mai apoi, să propună recuperarea, fixarea și consolidarea anumitor comportamente, deprinderi sau aspecte educaționale. Amintim faptul că individul entitate bio-psiho-socio-culturală poate deține particularități ce radiază spre universul psihismului interior, carențele intelectuale fiind influențate de particularitățile individului sau, după caz pot profita de precaritatea lor. Așadar, fie că este vorba de condiții de mediu biologic-genetic fie că sunt suspectate condiții medicale, psihologice, sociale ori combinate, dizabilitățile mintale perturbă grav întreaga structură de personalitate începând de la aspectul extern până la aspectul endogen a trăirilor subiective ale individului. Carențele mintale pot afecta semnificativ inteligența generală și personalitatea, determinând modificări vizibile sub forma comportamentului și trăirilor psiho-afective strâns legate de trăirile interne deseori incapabile de a fi exteriorizate.

O altă opinie este formulată prin prisma consilierii educaționale ce intervine în educația pentru sănătate (Băban, 2005). Autorul susține aplicarea personalizată și graduală încă de la clasele mici, a unor elemente de securitate în sănătate primară, de prevenire a îmbolnăvirilor și încurajarea menținerii unei stări generale de sănătate. Prin consilierea educațională se susține că: ,,funcționarea psihosocială optimă a persoanei/ grupului (...) poate fi atins prin urmărirea realizării obiectivelor procesului de consiliere; acestea sunt în număr de trei și anume: promovarea sănătății și a stării de bine: funcționare optimă din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emoțional, social și spiritual, dezvoltare personală: cunoaștere de sine, imagine de sine, capacitate de decizie responsabilă, relaționare interpersonală armonioasă, controlul stresului...(...) prevenție a dispozițiilor afective negative, a neîncrederii în sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultăților de învățare, a dezadaptării sociale, a disfuncțiilor psihosomatice, a situațiilor de criză,, (cit. în Băban, pag. 17, 2005). O altă perspectivă de studiu, ne este oferită de același autor care, în privința obiectivelor cadru din programa de studiu a claselor I-XII, ne oferă pe secțiuni următoarele: relațiile dintre atitudine-comportament, relațiile sociale și stabilitatea acestora prin prisma relaționării și abordării normalizării acestora, o perspectivă care s-ar putea extinde la o comunicare intergenerațională care include relaționarea pozitivă și sociabilitatea, sănătatea relațiilor sociale, emoțiile și sănătatea, ca mai apoi, aceste recomandări să se extindă la atitudini pozitive, responsabilitate și responsabilizare, comportamente de risc și conștiință de sine.

Cu toate acestea, nu se pune problema epuizării tendințelor de cercetare în aplicarea educației pentru sănătate la elevii încadrați în sistemul de învățământ preuniversitar deoarece, există foarte multe abordări inclusiv din punct de vedere a extragerii noțiunilor fundamentale din curriculum-ul național și adaptarea acestuia la nivelul fiecărei instituții de învățământ prin curriculum la decizia școlii sau opționale.

Concluzii: Deseori, în cazul elevilor/ copiilor cu CES, am putea spune că, dacă un copil/ elev deține un grad de dizabilitate mai profund și acțiunile educaționale sunt mai intense, cu alte cuvinte deficiența solicită intervenție graduală funcție de aceste nivele de deficiență. Cu cât deficiența/ dizabilitatea este mai severă cu atât intervenția pluridisciplinară este mai intensă și acest aspect include și educația pentru sănătate, în special menținerea unei corespondențe între formarea abilităților de igienă, formarea autonomiei personale, socializarea, creșterea capacității de comunicare și relaționare cu alții (cadre didactice, aparținători, însoțitori, alte persoane din echipa de intervenție pluridisciplinară).

 

5. Educația și autoeducația pentru sănătate este permanentă

Educația deține și caracteristica unei autoeducații permanente. Aceasta nu face altceva decât să se înscrie într-un sistem de continuitate care depinde atât de persoană cât mai ales de factorii educaționali înscriși în educarea persoanei. Sistemele moderne de educație susțin permanentizarea educației nu neapărat ca și dobândirea permanentă de abilități, deprinderi sau/și competențe ci, pentru a menține o stare de sănătate generală, o stare de bine, o preocupare permanentă a persoanei, o stare de utilitate a persoanei indiferent de vârstă, o menținere cât mai prelungită în câmpul muncii, a educației, a relaționării umane, o evitare a retragerii sociale. Astfel de abordări includ starea de sănătate mintală ca factor de stabilitate în sănătatea generală a oricărei persoane.

Educația pentru sănătate ca element interdisciplinar și deosebit de vast, se constituie într-un factor de stabilitate și echilibru psihosomatic. Între toate elementele de sanogeneză există un liant de interdependență care se extinde de la caz la caz, personalizând dimensiunile de intervenție și analiză funcție de anumiți parametrii și elemente bio-psiho-socio-culturale și spirituale. Educația pentru sănătate caută să ofere argumente moralizatoare, științifice, capabile să înlăture tabieturi sau tabu-uri care denaturează, distorsionează și afectează negativ starea de bine a unui persoane indiferent de vârstă. Prin

personalizarea conținuturilor curriculare, educația pentru sănătate deține un grad ridicat de transmisibilitate pentru toate categoriile de persoane interesate cât și pentru propunătorii de instruire-educație.

 

Bibliografie:

Adriana Băban (coord.) Consiliere educațională, Editura Imprimeria Ardealul. Cluj-Napoca, 2005

Alois Gherguț. Psihopedagogia persoanelor cu cerințe speciale. Strategii de educație integrată, Editura Polirom, Iași, 2001

Andreasen, A.R. Marketing Social Change: Changing Behavior to Promote Health, Social Development, and the Environment. San Francisco, CA: Jossey – Bass Publishers, 1995

Constantin Enăchescu. Tratat de igienă mintală, Editura Poliron, Iași, 2004

Ioan Druțu. Psihopedagogia deficienților mintali. Note de curs, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj- Napoca, 2003-2005

Journal of Intellectual Disability Research. JIDR. Physical activity in children and adults with intellectual disabilities, 23 September 2020

Rothschild, M.L. Carrots, Sticks, and Promises: A Conceptual Framework for the Management of Public Health and Social Issue Behaviors. Journal of Marketing, 1999, 63: 24-37.

Sandu, Dumitru. Sociabilitatea în spațiul dezvoltării. Editura Polirom, Iași, 2003.

Vasile Preda (coord.). Elemente de psihopedagogie specială. Cercetări fundamentale și aplicative, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu