joi, 25 noiembrie 2021

Copiii dau Bistriței click – între joc, realitate și vis

 prof. Ionela-Silvia NUȘFELEAN,
prof. Iulia ISTRATE,
Palatul Copiilor Bistrița

 

Pentru conștientizarea apartenenței la o comunitate educativ-culturală, în Săptămâna Educației Globale, elevi de la Palatul Copiilor Bistrița și colaboratori ai lor de la colegiile naționale municipale au participat la ateliere, dezbateri, schimburi de experiență între unități școlare și între cercuri nonformale cu specific diferit, pe subiectul „Împreună – pentru Bistrița noastră!”.


Elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, din clasa doamnei învățătoare Aurora Rad, au realizat acumulări informaționale prin metoda brainstorming-ului, accentuându-se ideea de solidaritate și conștiință civică, rezultatul fiind „Copacul cu idei bistrițene”, de „Acasă” pâna la „Poarta Transilvaniei”, de la „Școala de Balet Ovidiu Danci” la Echipa de fotbal „Galactic Junior” ș.a. Și, evident, pentru Șoriceii de Bibliotecă nu putea lipsi, de pe frunzele vorbitoare,... „Biblioteca Județeană”.


Mici școlari de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Bistrița, din colectivul de elevi al doamnei învățătoare Simona Costaru, s-au implicat în realizarea de desene pe tematica „Bistrița văzută prin ochi de copil”, lucrările fiind valorificate de elevi de la grupa de performanță a Cercului de Creație literară al Palatului, ca sursă de inspirație pentru produse literare – poezii, piese de teatru, proze.


O zi din Săptămâna Educației Globale a fost consacrată poetului Andrei Mureșanu, la împlinirea a 205 ani de la nașterea sa, copiii realizând poezii tricolore, dedicate Poetului Imnului Național – „Andrei Mureșanu, al nostru drag poet,/ Care ne-ai dat curaj în luptă,/ Triumfători să devenim,/ Astfel eu te numesc: al României Suflet!” – Ștefania Barteș, clasa a IV-a. S-a organizat și o expoziție de cărți, reviste, ziare tematice.


Elevii de la Cercul de Informatică au realizat materiale digitale de prezentare a orașului Bistrița, unele promovând obiective istorice și culturale, emblematice, iar altele abordând ideea de copilărie, joc și prietenie în spațiul bistrițean. Materialele au fost distribuite atât colegilor de la alte grupe, cât și în spațiul virtual, pe platforma Cercului de Informatică al Palatului, constituind bazele unor discuții dinamice în contextul cunoașterii mai aprofundate a orașului natal.




Micii jurnaliști ai Palatului au gândit, formulat întrebări legate de comunitatea locală, viziuni asupra dezvoltării infrastructurii, dar și a laturii culturale, concretizându-se sub forma unor anchete sugestive, în care au fost implicați și micii informaticieni ai Palatului Copiilor Bistrița.




Tematica generală a Săptămânii Educației Globale – „It's our world! Let's take action together!” – „Este lumea noastră, să acționăm împreună!”, a avut ecou benefic în rândul participanților, aceștia devenind entuziaști, empatici față de orașul lor, manifestându-și sentimentul de apartenență la o comunitate educativ-culturală.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu