vineri, 17 martie 2017

„Ziua femeii ne vestește primăvara”

Prof. înv. primar, Ana Emilia BODRIHEIC
Școala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna

Luna lui mărţişor, luna martie a poposit pe meleagurile noastre. Odată cu ea, primăvara îşi face loc în calendar şi încearcă să alunge frigul greu al iernii şi ultimele pete albicioase de zăpadă. Pământul umed de după topirea zăpezilor ajută ghioceii mici şi plăpânzi să iasă la lumină. Doar ea, primăvara, dă putere firului de iarbă să ţâşnească din pământul generos, care l-a găzduit cu atâta bunătate peste iarnă. Tot ea dă putere ghiocelului să străpungă frunzele căzute astă-toamnă sau chiar bucăţile de gheaţă, să-şi scoată căpşorul afară pentru a-şi striga bucuria de a trăi și să se scalde în lumina aurie a mândrului soare. Acesta face horă mare cu viorelele şi, când s-a încins mai iute jocul, se retrag obosiţi. Au venit doar să ne spună că viaţa a învins iar şi iar.
Primele care ajung la destinaţie sunt rândunelele. Obosite de lungul drum, se aşează grăbite pe garduri, pe acoperișurile caselor oamenilor, iar altele pe copacii deja înmuguriţi. După ce-şi trag sufletul, se pun din nou pe săgetat văzduhul. Gureşe cum sunt, într-o zarvă de nedescris, rândunelele zboară de colo-colo în căutarea unor paie uscate pentru a-şi reface cuiburile dărâmate de zăpada nemiloasă a iernii.
Motivaţi de cerul limpede ca cristalul şi de temperaturile blânde, oamenii sting focul în vatră şi ies din case. Se îndreaptă spre câmpurile livide şi triste pentru a lucra pământul şi spre a-l face să rodească din nou. Natura, din ce în ce mai vie, îi cheamă pe copii să-şi reia jocul în aer liber. Cu o dorinţă de viaţă cum numai primăvara ştie să o producă, copiii zburdă pe plaiurile înverzite. Culeg ghiocei, cântă şi se bucură împreună că iarna geroasă a plecat şi nu se întoarce foarte curând.
8 Martie – zi dedicată mamelor din lumea întreagă; acest cuvânt „mama”, evocând fiinţa iubită, care ne-a dat viaţă, cea care se-apleacă înfrigurată de griji peste leagănul copilului sau peste nădejdile adolescentului, cel dintâi gângurit al pruncului – când deschide ochii în lume, bucuria şi durerea , mândria şi puterea, gloria şi măreţia, începutul şi sfârşitul misiunii sfinte a femeii. Mama este soarele care răsare în fiecare dimineață, pentru a ne însenina ziua.
Elevii clasei a III-a A, de la Școala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna, au sărbătorit ziua mamelor într-un cadru festiv, prezentând mamelor câteva surprize plăcute: un recital de cântece și poezii dedicate mamelor, scenetele Hora primăverii și Ghiocelul, în care au interpretat cele mai frumoase roluri, începând de la personajele din poveste care își iubesc mamele și încheind cu vestitorii primăverii, care s-au trezit la viață să sărbătorească mamele noastre dragi, un dans modern, intitulat Te iubesc!, regizat de elevele Bodriheic Emiliana și Doriana și le-au dăruit felicitări și diplome realizate de ei. Costumele adecvate și minunate care le-au purtat, cât și talentul artistic de care au dat dovadă, au umplut sufletele mamelor și bunicelor prezente de multă bucurie și le-au luminat chipurile frământate de atâtea griji, bucurându-se fiecare de mica minune care s-a străduit să-și facă mama și bunica cât mai fericită în această zi deosebită pentru ele – ziua tuturor mamelor. Cine poate fi cea mai importantă persoană din viața oricărui om, dacă nu cea care ne-a dat naștere și ne iubește mai presus de orice, mama?

Mama înseamnă prieten, sfătuitor, protector, mama înseamnă totul pentru copilul ei și nu o poate înlocui nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu