vineri, 29 octombrie 2021

Proiectul Erasmus+ „My World – You World – Our World”






 prof. înv. preșcolar Alina Mihaela STOIAN,
Grădinița cu P.P. Nr. 1, Târgoviște, Dâmbovița

 

În perioada 2019-2021, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Târgoviște este parteneră în proiectul de schimb interșcolar finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus +, KA229, „MY WORLD – YOUR WORLD – OUR WORLD”, care este coordonat de către Ysgol y Llysse, UK și se va derula pe o perioadă de 24 luni, de la 01.09.2019 până la 31.08.2021. Din cauza situației pandemice, proiectul a fost prelungit cu 12 luni, finalizându-se la 31.08.2022. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Escola Pla de les Vinyes, Spania, Școala Gimnazială Lucieni, Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Târgoviște, România.


Scopul acestui proiect este de a dezvolta înțelegerea problemelor ecologice locale și globale, astfel încât copiii să poată face diferența dintre propriile comunități locale și cea mondială; de a îmbogăți cunoștințele copiilor despre problemele de mediu ale lumii moderne și înțelegerea acestor probleme de către copii.


Sunt 4 domenii principale de învățare pe parcursul acestui proiect:

1. Lumea Mea / Lumea Ta - unde elevii își prezintă lumea (în afara ferestrei mele) celuilalt participant elev

2. Dezvoltă zone de învățare în aer liber în cadrul fiecărei școli, care va dezvolta abilitățile de bază ale elevilor. Explorați RRR - Reducerea, reutilizarea și reciclarea - în zonele de învățare în aer liber.

3. Dezvoltați conceptul de „școală de plajă” sau „școală forestieră” în cadrul fiecărei școli - dependentă de peisaj.

4. Dezvoltați fiecare școală pentru a fi o școală ecologică. Făcând diferența pe plan local și global prin devenire „agenți” de schimbare încrezători și responsabili.


Un mediu curat este esențial pentru sănătatea umană și bunăstare. Totuși, interacțiunile dintre mediu și sănătatea umană sunt extrem de complexe și dificil de evaluat. Mediul înconjurător și sănătatea sunt două daruri, iar dacă noi nu avem grijă de ele atunci cine o va face în locul nostru? Binele planetei se află în mâinile noastre, la fel și sănătatea și viitorul generațiilor următoare! Întrucât omul este parte a naturii, trebuie să o respecte așa cum se respectă pe sine și să acționeze în mod responsabil, atât pentru a-și asigura bunăstarea, dar și pentru a respecta și proteja mediul înconjurător. Este nevoie de mai multă atenție și de mai multă responsabilitate din partea fiecăruia pentru a putea trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer nepoluat, pentru a bea apă curată și pentru a putea folosi condițiile de viață sănătoase pe care ni le oferă natura. Nu trebuie să tratăm cu neglijență acest aspect important al vieții noastre, pentru că ignoranța și lipsa de preocupare vor duce la agravarea poluării mediului și, implicit, la distrugerea sănătății fiecăruia dintre noi și a celor dragi nouă.


Pentru a insufla copiilor un comportament adecvat față de mediul care ne înconjoară am derulat la grupă activități variate și atractive care să-i responsabilizeze și să-i facă să conștientizeze importanța păstrării unui mediu curat și sănătos.


Printre aceste activități amintesc următoarele: activități outdoor, colaj de frunze uscate, realizarea unor brazi ECO din materiale reciclabile, sărbătorirea Zilei Mondiale a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, 1 Aprilie – Ziua Păsărilor, Ziua Internațională a Ursului Polar și Ziua Mondială a Apei – APA – Izvorul vieții, Ziua Mondială a Oceanelor.


 

Impactul acestor activități

Exersarea și dezvoltarea capacității de explorare / investigare a mediului înconjurător, a fenomenelor naturale;

Formarea unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător prin stimularea interesului față de păstrarea unui mediu echilibrat;

Formarea și exersarea capacităților de explorare / investigare a mediului înconjurător;

Dezvoltarea capacităților de comunicare, colaborare prin schimbul de informații cu ceilalți preșcolari;

Dezvoltarea deprinderilor de a păstra natura curată;

Dezvoltarea unei conduite pozitive, de participare la activitățile de protejare a mediului, condiție a unei vieți sănătoase.


 

„Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.”

 

Bibliografie:

1. Mohan, Gheorghe, Ardelean, A., „Ecologie și protecția mediului”, București, Editura Scaiul, 1993.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu